Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar sergisi açılıyor
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, yarın ziyarete açılacak ''Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar: Arkeoloji, Diplomasi, Sanat'' sergisinin, sanatseverlerin Osman Hamdi Bey'i arkeolog ve dengeleyici bürokrat rolüyle tanıyabileceği çok ilginç bir çalışma olduğunu bildirdi.
Sergiye ilişkin Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Birol, ''Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar: Arkeoloji, Diplomasi, Sanat'' adını taşıyan serginin, 19. yüzyılda özellikle Assos ve Nippur gibi Anadolu topraklarındaki arkeolojik kazıların öyküsünü anlatan ilginç bir çalışma olduğunu ifade etti.
Birol, bu serginin, Amerikalı arkeolog ve fotoğrafçı John Henry Haynes, arkeolojinin Kolomb'u olarak bilinen Asurbilim Profesörü Prof. Hermann Vollrath Hilprecht ve bu kazıların patronu durumunda olan Osman Hamdi Bey arasındaki ilişkiyi sorgulayan ve birtakım noktalara ışık tutan bir sergi olduğunu kaydetti.
Serginin çok renkli ve sürprizli olacağını vurgulayan Birol, ''Sergi, sanatseverlerin Osman Hamdi Bey'i arkeolog ve dengeleyici bürokrat rolüyle tanıyabileceği çok ilginç bir çalışma. Ayrıca, Osman Hamdi Bey'in kendisinin bugüne kadar hiç görülmemiş 'Cami kapısında' ve 'Nippur Tapınak Sarayı kazısı' adlı yapıtları da ilk kez sergilenecek'' dedi.
Serginin küratörlüğünü üstlenen Pennsylvania Ünversitesinden Prof. Dr. Robert Ousterhout da bu serginin sanatseverlere çok büyüleyici hikayeler anlatacağına dikkati çekerek, ''Bu sergide aynı zamanda ABD'nin ilk arkeoloji girişimlerini de anlatmak istedik. Bu dönemlerde arkeolojik çalışmalara Almanlar ve İngilizler, ABD ve Osmanlı'dan önce başlamıştı. Yani ABD'liler ve Türkler, arkeolojik çalışma konusunda diğerlerine yetişmeye çalışıyordu'' şeklinde konuştu.
Ousterhout, serginin Osman Hamdi Bey'in ressamlığıyla paralel yürüttüğü arkeoloji ve müzecilik kariyerine tanıklık eden Osmanlı İmparatorluğu ile Amerika'nın akademik, arkeolojik ve diplomatik ilişkilerine ışık tutacağına inandığını kaydetti.
Serginin diğer küratörü olan aynı üniversiteden Prof. Dr. Reneta Holod da bu sergide umudun, hayal kırıklıklarının ve başarının olduğunu söyledi.
Holod, Osman Hamdi Bey'in Türkiye'de çok iyi tanındığını hatırlatarak, ''Osman Hamdi Bey, önceden ABD'de de tanınmasına karşı unutulmuştur. Dolayısıyla kendisinin ABD'de tekrar hatırlatılması gerekir'' dedi.
Yarın ziyarete açılacak sergi, 8 Ocak 2012 tarihine kadar gezilebilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı