"Osmanlı tokadını patlatırız"

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, işverenin her kriz lafı ortaya çıktığında ilk sözünün işten çıkarma olduğunu belirterek ''Hani bu sektörü birlikte ayakta tutuyorduk? Bu laf ağzınıza yakışmıyor'' dedi.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 11:09
Abone Ol google-news

İzmir'de düzenlenen Genişletilmiş Temsilciler Meclisi toplantısında konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, ekonomik krizden en çok işçilerin, çalışanların, emeklilerin ve köylülerin etkilendiğini söyledi.

Kriz çanları çalınca işverenin sıkıntının nasıl aşılacağına dair işçi temsilcileriyle konuşmak yerine hemen yıllardır ''partnerimiz'' dediği işçi kıyımına gittiğini öne süren Özbek, ''Hani bu sektörü birlikte ayakta tutuyorduk? Her kriz lafında hemen işten çıkarma diyorsunuz. Bu laf ağzınıza yakışmıyor. MESS (Metal Sanayicileri Sendikası), başta da genel sekreteri olmak üzere Osmanlı tokadı istiyor. O tokat bizde var, attığımız zaman yerinizden kalkamazsınız'' diye konuştu.

Özbek, problemlerin işçi çıkarmayla aşılamayacağını, işçi ve işverenin ülkenin geleceği, sanayi ve istihdam için el ele vermesi gerektiğini belirtti.

Türk Metal Sendikasının bu dönem imzalayacağı toplu iş sözleşmesinin 135 bin işçiyi ilgilendirdiğini, aileleriyle bu rakamın 500-600 bin kişiye ulaştığını dile getiren Özbek, ''Bu kadar insanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesiyle ne MESS ne de işveren oynamasın, oynarlarsa Osmanlı tokadını patlatırız'' dedi.

Özbek, ''Hepimiz aynı gemideyiz'' söylemlerinin kullanıldığını hatırlatarak, ''Denizde ne dalga var, ne de gemi batacak. Ama maksat gemiyi batırmaksa o gemiyi siz batıramazsınız, biz batırırız'' şeklinde konuştu.

Bu dönem toplu iş sözleşmesini bayram öncesinde tamamlayıp işçiye bayram müjdesi vermek istediklerini aktaran Özbek, ''Ancak MESS'in teklif ettiği yüzde 4,5 zammı değil, işçiyi memnun edecek rakamı bulursak bu müjdeyi vereceğiz. Yarın görüşmeler var. MESS ona göre hazırlığını yapsın'' dedi.

Fabrikaların 8-9 aylık karlarını açıklamasına rağmen etrafı birdenbire kara bulutlar kaplamışcasına işverenin eline mendili alıp ağlamaya başladığını savunan Özbek, şunları kaydetti:

''Cepleriniz para dolu. Biz çalışıyoruz, siz kazanıyorsunuz. Elinizi cebinize atın, biriken karlardan işçinin alın terinin karşılığını verin. Krizde işverenin yedeği, birikmiş parası var, işçinin neyi var? Canından başka bir şeyi yok. O yüzden elinizi vicdanınıza koyun. Emekçiler sadaka, iaşe değil, bileğinin, alın terinin hakkını istiyor. Adam gibi elinizi cebinize atın, para çıkarın. Yoksa biz zorla çıkartırız.''

Özbek, kıdem tazminatlarına da değinerek, tazminatlara ''el atılması'' durumunda Türkiye'de genel grevin davet edileceğini söyledi.

Konuşmasında hem Avrupa'daki, hem de Türkiye'deki diğer sendikaları da eleştiren Özbek, ''Türk Metal olarak bir sözleşme öncesi bu konuşmaları yapıyoruz. Başka sendika var mı bunu yapan? Birleşik Metal bizim sözleşmelerimizin fotokopilerine imza atıyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler