Osmanlı'dan Günümüze Türk Piyano Müziği

Besteci-piyanist Aydın Karlıbel’in yeni albümü “Osmanlı'dan Günümüze Türk Piyano Müziği” Kalan müzikten piyasaya çıktı. Yoğun bir emek ve birikimin ürünü olan albümde, Türk müziği mozağinin, batı formundaki tarihi-belgesel birçok nadide eseri ilk kez kayıt altına alınmış bulunuyor.

Osmanlı'dan Günümüze Türk Piyano Müziği
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.03.2013 - 10:02

“Osmanlı’dan Günümüze Türk Piyano Müziği" başlığını taşıyan bu albüm, Kalan Müzik tarafından 2002 ve 2007 de yayınlanmış bulunan ilk iki albümün devamı niteliğinde. Kaydı MİAM üyesi tonmeister Can Karadoğan tarafından yapılan albümde uluslarası ödüllü sanatçı Aydın Karlıbel, gerek piyanist gerekse besteci olarak enstrümanına hakimiyetinin yanısıra özgün yaratıda da ulaşmış olduğu düzeyi sergilenmekte.

Karlıbel albümü şu sözlerle tanıtıyor;

“Albümün açılış parçası, Klasik dönemin‘babası’, senfoni ve kuartet tarzının yaratıcısı olan Joseph Haydn’ın ağabeyi Michael Haydn’ın nefesli sazlar için bestelemiş olduğu ‘Türk Marşı’ dır. Piyano uyarlamasını gerçekleştirdiğim bu dünya prömiyeri kaydında Mozart’ın ünlü ‘rondo alla turca’sının mehter çağrışımları da yer alıyor. Bu seçki, hocam Cemal Reşid Rey ve benim dışımda tüm diğerleri yabancı olan bestecilerin Türkler için ve Türk tarzında yazmış oldukları, batıda ‘Turquerie’ (türkari) olarak adlandırılmış olan tarzın nadide örneklerini içeriyor.

Kayıtta aramızdan zamansız ayrılımş uluslararası bir değerimiz olan arpist Fatma Ceren Necipoğlu’nun anısına ithaf ettiğim halk türküsü düzenlemeleri; ‘Bulut gelir seher ile’ ve ‘Serenler’bulunuyor. Bu parçaların ikisi de ikinci operam Piri Reis’ten yapılmış transkripsiyonlardır. Albüm, ilk operam ‘Eyyubiler’in Bale Müziği olan ‘Vals ve Mistik Dans’ile noktalanmakta. Vals ritminin giderek bir ayin raksı karakterine dönüştüğü eser, Eyyubiler Opersı’na katkılarından ötürü sevgili hocam Prof. Dr.Cevza Sevgen’e ithaf edilmiştir.”.

Besteci-piyanist Aydın Karlıbel

Karlıbel özgün çalışmalarında salt homofon bir yapıyla yetinmeyip piyanoda yıllar önce geliştirmiş olduğu ‘transandant doğaçlama’ üslubunun birer uzantısı olan, kompozisyon düsturu olarak ‘beklenmeyen’ unsuruna önemli bir yer veren ve klaveyede çoğu kez ‘orkestral efektler’ yaratmayı hedefleyen çalışmalar ortaya koyuyor.

Aydın Karlıbel, hocası Cemal Reşid Rey’le ondokuz uzun yıla yayılan çalışmaların ardından yurtdışında Wiener Meisterkurse (Alexander Jenner, James Tocco) ve Accademia Chigiana kurslarının yanısıra İ.T.Ü/MIAM’da Ayşegül Sarıca gibi ustalarla yaptığı çalışmalarla piyano sanatındaki yetkinliğini, ayrıca İstanbul Devlet Operası sanatçılarıyla yaptığı çalışmalarla müzikalite ve deneyimini geliştirebilme imkanı bulabilmiş,yeteneği, müzik tutkusu, yüksek müzik bilgisiyle dünya çapında bir besteci, piyanist ve araştırmacı olarak klasik müzik aleminde saygın bir yere sahiptir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler