Oto galericiler şehir dışına taşınmayı bekliyor
İstanbul, Ankara faaliyet gösteren oto galericileri, şehir dışına taşınmayı bekliyor, İzmir'de ise oto galerileri 11 yıldır şehir dışında hizmet veriyor.
İstanbul Oto Galericileri Oto Alım Satım Yıkama Yağlama Esnaf Odası Kenan Taşlıdağ, 2005 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından şehir içinde faaliyet gösteren oto galerici esnafının şehir dışına çıkarılmasıyla ilgili bir yönetmeliğin yayınlandığını belirtti.
İstanbul'da resmi kayıtlara göre 3 bin 500, gayri resmi olarak 7 bin oto galerici esnafının faaliyet gösterdiğini ifade eden Taşlıdağ, ''Biz oto galerici esnafları olarak şehir dışına çıkmak istiyoruz. Ancak yer problemi var. İçişleri Bakanlığının 2005 yılında oto galericilerinin şehir dışına taşınmasıyla ilgili çıkarttığı yönetmeliğine göre, bizlere belediyelerin yer göstermesi gerekiyor. İstanbul'da hiçbir ilçe belediyesinin böyle bir yeri yok. Belki büyükşehir belediyesinin yeri varsa ya da TOKİ'den yer üretme düşüncesi olursa, bizim için çok iyi olur. Eğer bu şekilde çözüm üretilmezse, sorumuzu özel sektörle çözeceğiz. Tabii bu da bizim için büyük bir maliyet. Esnafımız bunu karşılayacak durumda değil'' diye konuştu.
Taşlıdağ, 2007 yılında Fatih Aksaray, Bahçelievler, Şirinevler, Bakırköy'de faaliyet gösteren esnaftan bir kısımın şehir dışına taşındığını kaydetti. Anadolu yakasında 500 esnafın dükkan açabileceği bir yerin yapıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Taşlıdağ, ''Burası çok katlı. Biz katlı bir yer istemiyoruz. Tek katlı yapılarda hizmet vermek istiyoruz. İstanbul'da büyük bir deprem bekleniyor. Bu yüzden biz tek katlı dükkanlarda çalışmak istiyoruz. Milletimiz, üst katlara çıkmazlar, pasajlara girmezler. Böyle olursa esnafımız ayakta duramaz. Esnafımız tüccar değil, sermayesi kısıtlı. Kendi öz sermayesiyle, işini çevirmeye çalışıyor'' ifadelerini kullandı.
'Hayati Yazıcı'dan randevu talep ettik'
Esnafların bir yerde toplanmasının belirli bir süre için sıkıntı olabileceğini dile getiren Taşlıdağ, şunları söyledi: ''Ancak yerleştikten sonra, sosyal tesisler, bankalar ve camiler olduktan sonra hareketlenecektir. Ulaşım sorunları çözüldükten sonra, hiç bir problem olmaz. Biz bütün esnafın bir arada çalışmasını istiyoruz. Bakanlığın bu projesini destekliyoruz. Otokontrol sisteminde oluruz. Ben esnafımla daha iyi bir çalışma sistemi, kontrol sistemi oluştururuz. İlgili bakanımız Hayati Yazıcı'dan bu konuyla ilgili görüşmek için randevu talebinde bulunduk. Fakat felaketler üst üste geldiği için, hala görüşemedik. Biz Anadolu ve Avrupa yakasında 300'er dönüm arazi istiyoruz. Bir kısım esnafımızın ekonomik sorunları var. Bu nedenle devlet destekli yer sağlanırsa bizim için daha modern ve sağlıklı olur. Avrupa Birliği kriterlerine göre bir yerde ticaret yapmalıyız.''
Van'da yaşanan depremden dolayı çok üzgün olduklarını, Van'da oto galericilik yapan bazı esnafın, dükkanlarının kolonlarını ve kirişlerini kestiğinin iddia edildiğini aktaran Taşlıdağ, ''İstanbul'da hiçbir apartman yönetici ve dükkan sahibi, bir esnafın kolonları kesmesine müsaade etmez. Esnafımız tarafından kolon ya da kirişlerde herhangi bir oynama yapıldığına dair bir şey duymadık. Böyle bir şeye de müsaade etmeyiz. Bunların kontrolü teknik olarak belediyelere ait. İstanbul'da belki bir iki tane yapmış olan vardır, ama o da ya kendi mülküdür ya da üstünde kat yoktur. Kesinlikle hiçbir esnaf bu yola başvurmaz'' şeklinde konuştu.
'TOKİ ile görüşmelerimiz devam ediyor'
Başkent Otomotivcileri Derneği Başkanı Aydın Erkoç da Başkentte 18 aydır sürdürülen oto galerilerinin şehir dışına taşınması sürecinde sona yaklaşıldığını bildirdi. Erkoç, Van'da meydana gelen depremle tekrar gündeme gelen oto galerilerinin şehir dışına taşınması tartışmalarını değerlendirdi. Geçmişte yaşanan Adapazarı ve Gölcük depreminde birçok bina çökse de altında oto galerisi işleten bazı binaların camının bile çatlamadığını belirten Erkoç, Van'da da betonu, çimentosu, demiri sağlam olan yerlerin yerinde durduğunu vurguladı.
Başkentte yaklaşık 18 aydır sürdürülen oto galericilerin şehir dışına taşınması konusunda çok yakın zamanda bir müjde vereceklerini açıklayan Erkoç, ''TOKİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Havaalanı yolu üzerindeki TOKİ arsası ile Gölbaşı'nda galericiler sitesi kuracağız'' dedi. Oto galerileri işletmecilerinin de birçok sorun yaşadığını dile getiren Erkoç, ''Onlar da artık daha düzenli, disiplinli, bankası, PTT bürosu, tescil ofisi gibi gerekli resmi kurumların da içinde olduğu siteler istiyor'' diye konuştu.
'İzmir'de 11 yıldır kent dışında'
İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın, Van Otocenter Yönetim Kurulu Başkanı İsmet İnan'ın 25 Haziran 2011'de İzmir Otokent'i ziyaret ettiğini ve Van'da da benzer bir merkez kurmak için çalışma yürüttüğünü bildiklerini söyledi. Van'daki depremde yıkılan 7 katlı binaya oturulamaz raporu verildiği, buna rağmen boşaltılmadığı, kolonlarının kesilerek oto galerisine dönüştürüldüğü iddialarının yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Akın şöyle konuştu: ''Kent içerisindeki oto galerileri kaldırımları işgal ediyor, çevre kirliliğine yol açıyor ve can güvenliğini tehdit ediyor. İzmir'deki oto galerileri 11 yıldır kent dışında faaliyet gösteriyor. Türkiye'de eşi benzeri olmayan, 81 ile örnek olacak bir merkez kurduk. İzmir'de artık LPG'li araçlar apartmanların bodrum katlarında müşteri beklemiyorlar, galerilerin önündeki kaldırımlar yayalara bırakıldı. Araçların rahat dönmesi için bazı apartmanların zeminindeki dükkanların kolonlarının kesilmesi söz konusu olmuyor.''
Otokent'in ana tüzüğünde ikinci el otomobil satışının dışında başka faaliyete izin verilmediğini, merkezde 360 oto galerisi bulunduğunu anlatan Yılmaz Akın, şöyle devam etti: ''İzmir'de kenti yönetenlere destek olmak, kent merkezini güzelleştirmek, görüntü ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla 1996 yılında temeli atılan merkez, 2000 yılında faaliyete geçti. İçişleri Bakanlığı'nın 2008 yılında 81 ile gönderdiği galerilerin kent dışına çıkarılması genelgesinin çok öncesinde İzmir'de bu sorun aşılmıştı. Merkezimizde 360 iş yeri var ve tamamen dolu.''
Merkezde banka, taşıtlar vergi dairesi, trafik tescil bürosu, noter ve oto ekspertiz bürosu bulunduğunu belirten Akın, ''Her şeyin tek merkezde olması hem tüketici hem satıcı açısından büyük avantaj. Türkiye'de böyle bir sistem yok, sistemin her aşamasını merkeze entegre ettik'' dedi. Akın, belediyelerin galerileri mutlaka denetlemesi, kent merkezlerinde ikinci el otomobil satışlarına müsaade edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
'Van'da oto galerileri şehir dışında'
Van Oto Galeriler Derneği Başkanı İsmet İnan da oto galericilerinin şehir içinde kalmalarının her açıdan büyük sıkıntı yaşattığını belirtti. Van'ın merkezinde sadece 3-5 oto galeri işletmecisinin olduğuna dikkati çeken İnan, ''Kentimizde galericilerin neredeyse tamamı şehrin dışındaki sitelerdedir. Bu galeriler müstakil ve çok sağlam yapılar. Depremde de bu nedenle herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Hatta depremde evleri yıkılan galerici arkadaşlarım ailelerini de galerine getirerek iş yerlerinde yaşamaya başladı'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!