"Özel sektör 'Otomobil uçar gider şarkısı' gibi uçuyor"
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatın her geçen gün arttığını vurgulayarak, "Hele bir özel sektörümüz var ki, 'otomobil uçar gider' diye bir şarkı vardı ya aynı onun gibi. Gerçekten sektör uçmaya başladı" dedi.
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Amerika kıtası ve Sahra Altı Afrika'sındaki ülkelerde görevli ticaret müşavir ve ataşeleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Dış İlişkiler Kurulu'nun (DEİK), Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON), temsilcileri bir araya geldi.
Çağlayan, ihracat rakamlarının yılbaşından bu yana yaklaşık olarak yüzde 22-23'lük bir artış seyrine girdiğini kaydetti. Mart ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34.34 arttığını hatırlatan Çağlayan, "Hele bir özel sektörümüz var ki, 'otomobil uçar gider' diye bir şarkı vardı ya aynı onun gibi gerçekten sektör uçmaya başlamıştır. Zaten o ihracatta özellikle otomotiv sektörünün, tekstil konfeksiyon sektörünün, mobilya ve madencilik sektöründeki ihracat rakamlarının artmış olması işte bu gün açıklanan sanayi üretim endeksinin de artışını sağlıyor. Bu daha fazla yatırım, daha fazla üretim daha fazla istihdam anlamını zaten taşır" şeklinde konuştu.
Orta Vadeli Programda ihracat hedefinin 107 milyar dolar olduğunu, TİM'in ise ihracat hedefinin 111 milyar dolar olarak belirlediğini ifade eden Çağlayan, "Başkan yakışır mı? 115 milyar dolara hedeflenmemiz lazım dedim. Biraz çekingen davrandı biraz 'efendim olur mu? Olmaz mı' dedi. Ama bizde onun sözünü aldık. Bizde 'TİM olarak 115 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağız' dedi" diye konuştu.
Dış ticaret temsilcilikleri yılda 1 kez toplanacak
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nı genel olarak bir dış ticaret şirketi olarak gördüğünü ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin daha fazla ülkeye ihracat yapabilmesi için dış temsilcilerine ağırlık vereceklerini kaydetti. Çağlayan, işadamı ve ihracatçı odaklı bir çalışma yapılmasının istendiğini belirterek, "Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bütün diğer dış temsilcilikleriyle toplantıları devam edecek. Ancak bundan böyle bütün dış temsilcilerimizi yılda bir kez Türkiye'de toplayarak birkaç gün sürecek bir toplantı yapacağız" dedi. Çağlayan, yılda bir kez yapılacak bu toplantılarda yıllık performansların belirleneceğini, hangi noktadan hangi noktalara gelinebileceği gibi saptamaların yapılacağını kaydetti.
Mal ihracatından alınan pay 2 katına çıkarılmalı
2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirebilmesi için Türkiye'nin bu gün dünya mal ihracatından aldığı payın 2 katına çıkması gerektiğini söyleyen Çağlayan, "Bu gün Türkiye 2009 yılında 11.6 trilyon dolara düşen dünya mal ihracatından 102.2 milyar dolarlık bir pay almıştır. Yüzde 1'e yakın bir rakamdır bu. 2023 yılında rakam unda durmayacak tabi. 2023 yılında dünya mal ihracatı 33-34 trilyon dolarlar seviyesine gelebilecektir. O tarihte 500 milyar dolarlık ihracat yapabilmek içinde dünya mal ihracatından yüzde 1.5 gibi bir pay almak gerekiyor. Stratejimizin bir parçası da bu" diye konuştu. Bunun için mutlaka dış temsilciliklerinde artırılması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, dış temsilcilik sayısının 2023 yılında 250'ye çıkarılmasını hedeflediklerini kaydetti. Çağlayan, şu anda Türkiye'nin dış ticaret temsilcilik sayısının 115 olduğunu belirtti.
'Dış temsilcilik konusunda özelleştirmeye gidiyoruz'
Dış temsilcilik konusunda özelleştirmeye gittiklerini söyleyen Çağlayan, dünyadaki Türk Ticaret Merkezleri'nin artmasını hedeflediklerini kaydetti. Ticaret merkezlerinin hayata geçirilmesi için paraya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çağlayan şöyle devam etti: "Dış ticaret merkezlerimizin 500-600 metrekare büyüklüğünde olacak. İşadamlarımızın, müteahhitlerin gittikleri ülkelerde kendilerini ofisleri gibi kullanabileceği, randevu verebileceği, diğer ülke insanlarıyla görüşebileceği, tüm iletişim altyapısı imkanlarından yararlanabileceği ve özelleştirilmiş olan bizim çalışanlarımızla beraber tercümanlık ve rehberlik hizmeti yapılan bir yapıya dönüştüreceğiz. İhracatçılarımızdan yapılan kesintiyle elde edilen müşterek hesapla bütün gücümüzü bütün varlığımızı ihracatımızın artırılmasını ve daha fazla KOBİ'nin ihracatçı yapılması imkanlarını değerlendirme notasında sarf edeceğiz." Şu anda dünyada 115 diplomatik temsilcini olduğunu belirten Çağlayan, buna ilaveten 96 kişinin de ihracatçıların bulunduğu ülkelerde destek hizmetleri konusunda görev yaptığını kaydetti. Çağlayan, "Bu 96 kişi yetmez. Dolayısıyla bunun bin 96'ya 2 bin 96'ya çıkarılmasının hesaplarını, planlarını yapıyoruz" dedi.
Yılda en az 50 milyar dolar alt ve üst yapı yatırımı
Çağlayan ihracatta ülkelerin sadece belli bölgelerine odaklanılmaması gerektiğinin altını çizerek, bütün eyaletlerde ticaretin odaklandığı, ticaret merkezlerinin temsilciliklerinin oluşturulduğu çalışmalara ağırlık verileceğini kaydetti. Yıllık ortalama her şeye rağmen 20 milyar dolarlık bir taahhüt aldıklarını söyleyen Çağlayan, "Bu rakamı da Müteahhitler Birliği ile oturduk 2012'ya kadar 30 milyar dolar rakamına çıkaracağız. Çok kısa bir süre içinde hedefimizde yılda en az 50 milyar dolar dünyada alt yapı ve üst yapı işi üstleneceğimiz bir sistemi oluşturtamazı gerekiyor" şeklinde konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı