Özel TV'lere 7/24 'Evet' özgürlüğü

Olası referandum öncesi OHAL KHK’si ile siyasi propagandalarda ‘eşitsizlik’ sağlayan düzenleme hazırlığı.

Yayınlanma: 20.01.2017 - 07:01
Abone Ol google-news

 

Hükümet, referandum öncesinde, özel televizyonların tarafsız yayın yapması koşulunu kaldırmaya hazırlanıyor. Çıkarılacak bir OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile RTÜK Yasası ve Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa’da değişiklik yapılması, özel televizyon kanallarının “yayınların tam bir tarafsızlık ve eşitlik içinde yapılması” yönündeki hükümlerden muaf tutulması planlanıyor. Değişikliğin “özel televizyonların tarafsız olması beklenemez” gerekçesine dayandırılacağı belirtiliyor. Böylece özel televizyon kanallarının referandumda 7 gün 24 saat “evet” propagandası yapmasının önünün açılacağı değerlendiriliyor.

Hükümet, seçim dönemlerinde hükümet yakın özel televizyon kanallarının taraflı yayın yapması eleştirilerinin önünü referandum öncesinde kökten bir değişiklikle kesmeye hazırlanıyor.

Anayasa engeli

Bu kapsamda; anayasa değişikliğine ilişkin referendum öncesinde Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa’da değişiklik yapılacağı belirtiliyor. Yasada, seçim dönemlerindeki yayınlarla ilgili olarak, “Radyo ve televizyonda yapılacat propaganda yayınlarının, tam bir tarafsızlık ve eşitlik içinde yapılması, Yüksek Seçim Kurulu ile Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu tarafından sağlanır” hükmü bulunuyor. Bu maddenin özel televizyon kanalları için uygulanmaması formülü üzerinde duruluyor. Ancak bu değişikliğin, Anayasa’nın “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmüne takılıyor. Bu yasada yapılacak bir değişikliğin özel televizyon kanalları açısından referandum propagandalarının önünü açamayacağı belirtiliyor.

YSK cezasına engel

İkinci formül olarak, RTÜK Yasası’nda yapılacak bir değişiklik üzerinde duruluyor. RTÜK Yasası’nın “Yayın Hizmet İlkeleri”ni düzenleyen 8. maddesinde televizyon kanalları için öngörülen, “yayınlar siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz” hükmünün özel televizyon kanallarını “kapsamayacak” şekilde düzenleneceği ifade ediliyor. Böylece seçim dönemlerinde RTÜK tarafından hazırlanan raporlar uyarınca YSK’nın referandum kampanyası sürecinde “tarafsızlık ihlali” gerekçesiyle ceza kesmesinin önünün alınacağı düşünülüyor.

OHAL KHK’sı ile ‘taraflı yayın’

Öncelikli olarak RTÜK Yasası’nda, ikincil olarak da Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa’da yapılacak değişiklik üzerindeki çalışmaların tamamlandığı ifade ediliyor. Ancak referandum öncesinde zaman sınırlaması gerekçesiyle söz konusu değişikliğin OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile yapılacağı belirtiliyor.

‘Taraflı yayın en doğal hakları’

KHK ile yapılacak değişikliğin “Özel televizyon kanallarının tarafsız olmasını beklemek doğru değildir. Hakkaniyete de uygun değildir. Özel kanalların istediği şekilde yayın yapmaları en doğal hakları” gerekçesine dayandıraldığı aktarılıyor.

7/24 evet

Yapılacak KHK düzenlemesi ile hükümete yakın kanalların, “tarafsızlık ve eşitlik” ilkesini yok sayarak, hükümetin evet kampanyası yönünde sınırsız yayın yapmasının önünün açılacağı ifade ediliyor.

1 Kasım öncesinde 192 ceza

1 Kasım seçimleri öncsinde RTÜK, kendi yasasında KHK ile değiştirilmek istenen düzenlemeye dayanarak, 65 yayın kuruluşunun yayınları ile ilgili toplam 209 izleme ve değerlendirme raporu düzenleyip YSK’ya gönderdi. Seçim dönemi yayınlarla ilgili son karar makamı olan YSK ise 209 rapordan 103’ünde “tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk” ilkeleri, 52’sinde YSK’nın seçim sonuçlarının saat 19.00’dan önce açıklanmaması kararı, 32’sinde anketler ve 5’inde ise siyasi reklamlarla ilgili düzenlemelere aykırı yayın yapıldığına karar verdi.

A Haber ekran karartmıştı

Yine 1 Kasım öncesinde hükümet yakın A Haber kanalı, RTÜK raporları uyarınca YSK’nın kendilerine 239 yayın cezası verildiğini duyurmuş, “milli basın susturuluyor” yazısı ile ekran karartmıştı. Çok sayıda AKP’li vekil verilen cezalara tepki göstermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler