"Özelleştirmeler durdurulmalı"

TESK Başkanı Palandöken, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin durdurulmasını isteyerek, ''Özelleştirmeler işsizliği artırıyor, vergiyi düşürüyor. Yani şekerin özelleştirilmesi ağzımızın tadını kaçırıyor'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.11.2009 - 09:05

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin batısından doğusuna kadar 32 adet şeker fabrikası kurularak, bölgesel kalkınmada önemli bir işlev üstlenildiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

''Bir fabrika kar eder, bir fabrika zarar eder ama sonuçta TÜRKŞEKER'e bağlı 25 fabrika 2008 yılında 3,2 milyon lira kar etmiştir. Az gelişmiş bölgelerimiz açısından önemli bir gelir kapısıdır. Bilhassa sosyal faydası çok daha önemlidir. Karlı olanlar ilk etapta satılırsa, zarar eden fabrikalar nasıl çalıştırılacaktır. Tabii ki bu fabrikalar kapanacak. Buralarda çalışanlar nasıl iş bulacak. Bu fabrikalara şeker pancarı veren çiftçi ne üretecek? Fabrikaların kapanması sadece çalışanını değil, ham madde veren çiftçiyi, alışveriş yaptıkları esnafı ve tabii bunların aileleriyle beraber ülke nüfusunun 3'de 1'ini olumsuz etkileyecektir. Bu durum memleketimizin üretimden uzaklaşıp daha da fakirleşmesine yol açacaktır.''

Özelleştirmenin etkilerinin istenildiği gibi olmadığını öne süren Palandöken, özelleştirilen kuruluşlardan 20 binden fazla işçi çıkarıldığını, fabrikaların yüzde 60;ının kapandığını, arsalarının daha çok rant sağladığını söyledi.

Palandöken, en karlı kuruluşların özelleştirmeden sonra ödediği verginin yüzde 50'den fazla azaldığını da ifade etti.
 

''Kaçak şekerin girişi önlenmeli''

Şeker sanayi özelleştirmelerinin bir daha düşünülüp hiç bir mağduriyete mahal vermeden çiftçinin, işçinin, esnafın menfaatleri doğrultusunda tekrar ele alınması gerektiğini belirten Palandöken, şöyle devam etti:

''Özelleştirmeden vazgeçilerek, zarar eden fabrikaların modernizasyonu yapılmalı, kaçak şekerin girişi önlenmeli, her yıl düzenli artırılan nişasta bazlı şeker kotaları düşürülmelidir. Şeker sektörümüzün yok olmaması için acilen tedbirler alınarak 20 bin şeker çalışanı, 300 bin şeker üreticisi ile esnafımız mağdur edilmemeli. Yoksa ileride şekerini dışarıdan ithal eden, üretirken pazar olmuş ülke durumuna düşeceğiz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler