Özgür ifade platformu

1983'ten beri süren ve bugüne dek 137 ülkeden, 7 bin 800 karikatüristin 80 bine yakın eserle başvurduğu Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nın 30. yaşı, 24 Ekim'de Hilton Convention Center'daki törenle kutlanacak.

Özgür ifade platformu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.10.2013 - 14:15

Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması bu yıl 30. yaşını kutluyor. 1983’ten beri süren ve bugüne dek 137 ülkeden, 7 bin 800 karikatüristin 80 bine yakın eserle başvurduğu yarışmanın yeni yaşı, 24 Ekim’de Hilton Convention Center’daki törenle kutlanacak.

Bu yıl dereceye giren isimlere ödüllerinin verileceği törene, daha önce ödül alan çizerler de katılacak. Gecede ayrıca, ünlü İngiliz karikatürist Ralph Stendman ile FECO (Federation Cartoonist Organisations) Dünya Başkanı Peter Neiuwendijk gibi önemli isimler vakfın konuğu olacak.

 

Saygın bir yarışma

Orhan Birgit öncülüğünde, Hürriyet Vakfı’nın başlattığı yarışma, uzun zamandır Aydın Doğan Vakfı tarafından yürütülüyor. Yarışmanın uluslararası platforma taşınmasında emeği olan Tan Oral'ın halen danışmanlık görevini yürütürken, son on yıldır organizasyonun başında, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı bulunuyor. Candan Fetvacı, etkinliğin “herkesin saygı duyduğu, güvendiği bir yarışma haline geldiğine” dikkat çekerek, bunun nedenlerini şöyle sıralıyor: “İlk olarak, saygın bir jürisi var. Mutlaka dünya çapında tanınmış Türk ve yabancı çizerler jüriye davet ediliyor. Komitemiz jüriyi titizlikle oluşturuyor. Eşit bir dağılım olmasına dikkat ediliyor, çünkü Asya’nın doğusundan gelen karikatürün tarzı Avrupalı karikatürden bambaşka olabiliyor. Bir diğer önemli husus, karikatürler değerlendirilirken çizerlerin isimleri, ülke adları kapatılıyor, o karikatürü kimin yaptığını ödülü verene kadar bilmiyorsunuz. Bu da yarışmanın saygınlığını artırıyor.”

Dünyada yaşananları birewbir yansıtan karikatürlerin, mesajını çok süratli, güçlü bir şekilde karşısındaki verebildiğini, ancak bunu muhatabına saygı duyarak, espriyle yaptığını söyleyen Fetvacı, karikatürün insanlar arasında diyalog yaratma gücüne sahip olduğunu, bu nedenle de yarışmanın Aydın Doğan Vakfı için önem taşıdığını belirtiyor. Fetvacı, yarışmasının uzun zamandır, “bütün dünyadaki karikatürcülerin kendilerini serbestçe ifade edebildikleri bir platforma dönüştüğünü” aktarıyor. Yarışmada dereceye giren çalışmalar her yıl Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve vakfın internet sitesinde yer alan sanal müzede sergileniyor, ancak bu kez 30. yıla özel olarak Caddebostan Kültür Merkezi’nde “30 Yılın Konuşan Çizimleri” adıyla bir sergi açılacak. 15 Kasım’a kadar görülebilecek sergi, 30 yılda dünyada yaşanan olayları göstermenin yanı sıra, karikatür sanatının nasıl değiştiğini gözler önüne serecek.

 

Bu yılın ödüle değer bulunan çizerleri

Daha çok savaş temasının ön plana çıktığı, aynı zamanda internet ve sanal dünyanın hayatımıza egemen olmasını eleştiren karikatürlerin ağırlıkta olduğu bu yılki yarışmada dereceye giren ve 24 Ekim’de yapılacak törende ödül sunulacak isimler ise şöyle: Birinci Polonya’dan Krzysztof Grzondziel, ikinci Türkiye’den Fethiye Asuman, üçüncü çizer ise Lüksemburg’tan Pol Leurs.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler