Özgür yazılım kullanıcıları Ankara'da buluştu

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Merkezi (UEKAE) Pardus ekibinin desteğiyle, Türkiye Bilişim Derneği Genç Ankara ve Bilkent Üniversitesi Bilgisiyar Topluluğu tarafından düzenlenen ''2. Pardus Tanıtım ve Geliştirme Günleri'' başladı.

Özgür yazılım kullanıcıları Ankara'da buluştu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.03.2010 - 13:46

Bilkent Üniversitesi Mithat Çoruh Amfisi'nde yapılan açılış töreninde konuşan Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Altay Güvenir, güvenilirlikleri nedeniyle açık kaynak kodlu yazılımların dünyada hızla yayıldığını anlattı.

Özgür yazılımların insanlığın ortak malı olduğuna işaret eden Güvenir, bu yazılımların yaygın kullanımının ülke ekonomilerine de büyük katkıları olduğunu vurguladı.
Linux Kullanıcıları Derneği Başkanı Doruk Fişek de açık kaynak kodlu yazılımların tarihsel gelişimini anlattığı konuşmasında, yerli işletim sistemi Pardus'un son sürümleri hakkında bilgi verdi.

''Özgür yazılım, kıyas kabul etmez"

Etkinliğe katılan Linux Kullanıcıları Derneği Onursal Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül ise ''Türkiye'nin yerli işletim sistemi Pardus''un yüzlerce kullanıcı sayesinde hızla geliştiğini ifade etti.

Türkiye'de ilkokuldan itibaren açık kaynak kodlu yazılım eğitiminin verilmesi gerektiğine işaret eden Akgül, şunları kaydetti: ''Öğrenciler, alternatif bir işletim sistemi olduğunu, diğer yazılımlarla birlikte açık kaynak kodlu yazılımların da nasıl kullanılması ve geliştirilmesi gerektiğini öğrenmeli. Özellikle kamu kurumlarının özgür yazılım alternatiflerini değerlendirmesi gerekiyor. Çünkü güvenlik, hız ve tasarruf açısından çok önemli. Çok özel yazılımlar dışında her türlü yazılım ihtiyacını özgür yazılımla karşılamak mümkün.''

Türkiye'de özgür yazılım kullanımının artmasına rağmen, rakamların hala beklentilerin altında olduğunu belirten Akgül, ''Özgür yazılım için gereken örgütlü çaba, Türkiye'de maalesef yok. Dünyada hemen her ülkede çok daha ciddi çabalar var'' dedi.

Ülkelerin gizli bilgiler için güvenlik gereksiniminin özgür yazılımları doğurduğunu anlatan Akgül, şöyle konuştu: ''Özgür yazılımlar ve özgür olmayan yazılımlar kıyas kabul etmez. Mesele, yetişmiş insan meselesi. Bu konuda uzmanlar yetiştiğinde, gerisi cesarete kalıyor. Yatırımı insana yaptığınız sürece hem kişisel hem kurumsal donanım ve yazılım masrafları çok azalacaktır. Üst yönetimler, bu yazılımlara sahip çıkarsa alt kadroların bu yazılıma adaptasyonu daha hızlı oluyor. Üst yönetimin bu yazılımların daha güvenilir ve ekonomik olduğuna dair bilgisi eksik.''

Akgül, kurslarla ya da kişisel çabalarla özgür yazılımın kolaylıkla öğrenilebileceğini belirtti.
Etkinliğin, Pardus kullanıcıların düzenlediği bir etkinlik olduğuna dikkati çeken Akgül, TÜBİTAK desteğiyle yürütülen Pardus projesinin, gençler tarafından da rağbet görmesinin sevindirici olduğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon