‘Pala suçta kullanılırsa silah sayılır’

Mahkeme ‘palalı saldırgan’ Sabri Çelebi hakkındaki gerekçeli kararını açıkladı.

Yayınlanma: 17.07.2014 - 23:50
Abone Ol google-news

Gezi Parkı eylemlerinde bankacı E.Y’ye elindeki palayla saldıran ve tekme atan Sabri Çelebi davasında mahkeme gerekçeli kararında “palanın suçta kullanılması halinde silahtan sayılacağı” şeklindeki görüşünü açıkladı. Mahkeme, kamuoyunda “Palalı” olarak bilinen Çelebi’nin yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılamadığını da kaydetti.

Gezi Parkı eylemlerinde bankacı E.Y’ye elindeki palayla saldırdığı ve tekme attığı gerekçesiyle Sabri Çelebi hakkında 4 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. İstanbul 27. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonunda Çelebi 4 taksitte ödenmek üzere 9 bin TL para cezasına çarptırılmıştı. Bir daha suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı gerekçesiyle Çelebi hakkında verilen hükmün açıklanmasının da geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilmişti.

Gezi Parkı açılışı

Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, olay günü Taksim Gezi Parkı açılışı nedeniyle arkadaşları ile Taksim’e giden E.Y’nin, kolluk görevlilerinin uyarısı üzerine arka caddeden Taksim’e çıkmak amacıyla gittiği sırada, Sabri Çelebi’nin işyerine zarar verileceğini bahane ederek elinde bulunan ve suçta kullanılması halinde silahtan sayılan pala ile E.Y’ye vurduğu ve tekme attığı kaydedildi. Çelebi’nin, E.Y’yi doktor raporunda belirtildiği üzere hayati tehlike geçirmeksizin ve kişi üzerindeki etkisi basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif şekilde yaralayarak silahla kasten yaralama suçunu işlediği anlatıldı.

Haksız tahrik yok

E.Y’nin, Çelebi’ye yönelik haksız tahrik teşkil edebilecek bir eylem ve beyanının tespit edilemediğine vurgu yapılan gerekçeli kararda, Çelebi’nin kişilik özellikleri duruşmadaki tutum ve davranışları ile daha önce aynı suçtan mahkumiyeti bulunduğu da dikkate alınarak, yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılamadığı kaydedildi.

Diğer dava

Çelebi hakkında kasten yaralama ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarından 9 yıldan 27 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın yargılaması ise İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Davaya ilişkin iddianamede, “pala” kelimesine yer verilmezken “satır” ve “sopa” sözcükleri kullanılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon