"Pantolon giyen kadını tahrik edici bulmam"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç kamuda görev yapan kadın memurlar için yönetmelik değişikliği yapıldığını ve etek giymeme mecburiyetinin kaldırıldığını belirterek, kadınların pantolon giyebildiklerini söyledi.

Yayınlanma: 14.10.2011 - 08:03
Abone Ol google-news

Arınç, Kanal D’de yayımlanan ’32. Gün’ programında Mehmet Ali Birand’ın konuğu oldu.

Birand'ın, 'Zamanında siz AB'ye çok karşı olan bir insandınız' açıklaması üzerine Arınç, 'Vatana ihanet diyordum. O gözle baktım. Anayasal suç dedik. Benim 70'li, 80'li yıllarda, belki 90'lı yılların başında kanaatim buydu' diye konuştu.

'Hala ihtiyacı var mı, Türkiye'nin AB'ye?' sorusuna da Arınç, 'Yani yüzde yüz ihtiyacı olduğunu söyleyemem. Çünkü önemli olan onların standartlarına ulaşmak. İfade özgürlüğü bakımından, kişi hak ve özgürlükleri bakımından, hukukun üstünlüğü bakımından, seçilenlerin, seçilmeyenlerin, sivil asker ilişkilerinin geldiği nokta bakımından... Biz bunların yüzde 90'ına ulaştık bugün. Bunun sıkıntısını çekmiyoruz. Evet, zahmetli oldu, zor oldu, ızdıraplı oldu, darbeli oldu, postmodernli oldu. Ama bugün geldiğimiz nokta AB'yi hedeflerken ortaya koyduğumuz standartların pek çoğuna ulaştık. Şimdi daha rahatız. Yoksa 95, 96'larda Gümrük Birliğine girdiğimiz zaman da eleştirdiğimiz bir kurumdu. Şimdi ekonomimizin geldiği noktaya bakıyorum ki çok büyük yanlışlık yapılmamış. Dolayısıyla rahatız. Şimdi onlar düşünsün.' yanıtını verdi.

Meclis'te pantolon giyilmesi konusu

'Pantolon giyen kadını tahrik edici bulur musunuz siz?' şeklindeki soru üzerine Arınç, 'Hayır bulmam' dedi.

Arınç, kadın milletvekillerinin TBMM'de pantolon giymesine yönelik tüzük değişikliği teklifinin geri çekilmesiyle ilgili soruya karşılık, Mecliste kıyafet konusunun iç tüzükte yazılı olduğunu, Merve Kavakçı milletvekili seçilip yemin etmek için parlamentoya girdiğinde, gösterilen tepkinin ardından bu tüzüğün tartışıldığını söyledi.

Arınç, 56. maddede 'başörtüsüyle girmek' diye bir yasak olmadığını, hukukta yasakların açıkça belirtildiğini anlattı.

Sonuçta 56. maddenin ortadan kalktığını ama başörtüsünün kaldığını ifade eden Arınç, başörtüsünün bugün mesele olmaktan çıktığını dile getirdi.

Mecliste Meral Akşener ve Güldal Mumcu'nun Meclis Başkanvekili olduğunu anlatan Arınç, tüzükte 'Başkan, beyaz kelebek kravat ve siyah yelek üstüne siyah yelek giyecek' ibaresi bulunduğunu, burada erkek ya da kadın ayrımı yapılmadığını bildirdi.

Arınç, Meclis Başkanvekilliği yapmış olan Nermin Neftçi'nin bu kıyafeti giydiğini belirterek, Akşener ve Mumcu'nun bu kıyafeti giymeyeceklerini söylediklerinde kendisinin de bunu desteklediğini kaydetti.

Kamuda görev yapan kadın memurlar için yönetmelik değişikliği yapıldığını ve etek giymeme mecburiyetinin kaldırıldığını belirten Arınç, pantolon giyebildiklerini söyledi.

Pantolon giyilmesi konusunda teklifi AK Partili milletvekillerinin verdiğini dile getiren Arınç, diğer partilerin de güzel olacağı düşüncesiyle komisyondan bir günde çıkarıldığını anlattı.

Arınç, kendi zamanında bu değişikliği yapmak istediğini vurgulayarak, ama CHP'lilerin başörtüsünü getirmek istediği düşüncesiyle kendine çıkıştığını aktardı.

'Kalplerini yarıp bakamam'

Bülent Arınç, sözlerini şöyle tamamladı:

'Şimdi CHP'lilerin de başörtüsü ısrarından vazgeçmesi çok olumlu bir gelişme. Ama bu pantolon meselesini bir arkadaşımızın protez bacağına indirgemek çok çirkin, kendisi de bunu kabul etmez.

Ona bakarak bunu merhamet açısından getiriyoruz şeklinde bir algılama önce o arkadaşımıza hakaret olur. Bu bayanların bireysel tercihleri olan bir kıyafet, onu bu amaçla getiriyoruz demeleri lazım. Bunu anlaşarak getirmişler, ancak BDP'liler önerge veriyorlarmış.

O önergede, erkekler için kravat takma mecburiyetini kaldıran hem milletvekilleri hem de Mecliste çalışan bayan memurelere başörtüsü serbestisi getiren bir teklifle bunu karşılayacaklarmış. Komisyonda yapmamışlar, Genel Kurul'a getirecekler. Kalplerini yarıp bakamam, ne amaçla getirdiklerini az çok tahmin ediyorum ama kesin bir şey söylemem de doğru değil. Bu arkadaşlarımızın böyle bir meselesi yoktu.

Şimdi söylenen şudur. Anayasa'da alt yapısı olmadıkça, Anayasa mahkemesinin eski kararları ortada durdukça yeni anayasada özgürlük alanlarını genişleten bir uygulamayı bizzat anayasanın içine koymadıkça böyle bir hüküm yanlış anlaşılır. Anayasa Mahkemesine giderse iptal edilebilir, tartışma konusu olur. 485 milletvekilinin katıldığı 411'inin evet oyu verdiği bu uygulamayı Anayasa Mahkemesi 4 sene evvel iptal etti. Bu ona benzer bir düzenleme halini alırsa Türkiye'de yeni bir tartışmaya yol açar. Önce anayasada özgürlük alanını genişletelim. Olduğu kadar genişletebilelim ki Anayasa Mahkemesine de yorum yapma imkanı verelim.

İkincisi aynen başörtüsünde olduğu gibi pantolon giymede de bir yasak yok. Şu anda Meclis Başkanı Sayın Çiçek bir yayın yapsa, 'isteyen bayan milletvekillerimiz pantolan giyebilirler'. Bu iç tüzüğe aykırı olmaz. Ben olsam yapardım. 'Giyebilirsiniz arkadaşlar, iç tüzüğümüz bunu yasaklamıyor' derdim. Belki dememiz lazım. Artık bu yorumları daha özgürlükçü bir anlayışla yapmamız lazım. Onu komisyona çekelim, komisyon yeni anayasa çalışmalarını da dikkate alarak bunu yeni düzenleme olarak getirsin.'


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler