Papa'nın istifası dünyanın gündeminde

Papa 16'ncı Benedikt'in sürpriz istifası sonrası dünyadan ilk yorumlar gelmeye başladı.

Papa'nın istifası dünyanın gündeminde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.02.2013 - 14:52

ABD Başkanı Barack Obama, görevi bırakma kararı alan Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus'a ''takdir ve dualarını'' iletti.

Obama, yazılı açıklamasında, ''Tüm Amerikalılar adına Michelle ve ben, Papa cenapları 16. Benediktus'a dualarımızı ve takdirlerimizi iletiyoruz'' ifadesini kullandı. Papa 16. Benediktus ile 2009 yılındaki görüşmelerini hatırlatan Obama, 4 yılı aşkın süredir birlikte çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Obama, ''ABD'de ve dünyada kilise önemli bir rol oynamaktadır ve Papa Benediktus'un halefini seçecek olanlara da en iyi dileklerimi sunuyorum'' dedi.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy

Hristiyan Demokrat çizgiden gelen AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un görevi bırakma kararını ''derin saygıyla'' karşıladı.

Van Rompuy, yazılı açıklamasında, ''Özellikle gelenekle aynı çizgide olmasa da Papa 16. Benediktus'un kararına derin saygı duyuyorum. Papalık görevi kısa fakat çok zordu'' ifadesini kullandı.

Avrupa Parlamentosunun en büyük siyasi grubu Hristiyan Demokratlar da 16. Benediktus'un görevini bırakma kararı üzerine ''saygılı'' bir açıklama yayımladı.

Hristiyan Demokrat Grup Başkanı Joseph Daul, ''Bu kararı, erdemi ve dünya genelinde barış, özgürlük ve hoşgörü değerlerini teşvik etmeye bağlılığı'' nedeniyle 16. Benediktus'a derin saygı duyduğunu belirterek sağlıklı ve mutlu bir emeklilik diledi.

 

İngiltere Başbakanı David Cameron

Cameron, Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un görevini bırakma kararıyla ilgili, "milyonların ruhani lideri olan Papa 16. Benediktus'un özleneceğini" söyledi.

Cameron, Papa 16. Benediktus ile ilgili yaptığı açıklamada, "Birleşik Krallık'ın Vatikan ile ilişkilerini güçlendirmek için hiç durmadan çalıştı. 2010'da İngiltere'ye yaptığı ziyaret büyük bir saygı ve sevgiyle hatırlanıyor. Milyonların ruhani lideri olarak özlenecek" ifadelerini kullandı.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband de, birçok kişinin Papa'nın 2010'da İngiltere'ye yaptığı tarihi ziyareti hatırlayacağını ifade ederek, "Görevi bırakma kararı cesur bir karar. Bu kararı kolay almadığını biliyoruz" dedi.

Birleşik Krallık'taki Katolik Kilisesi'nin İskoç kardinali Keith O'Brien da, Papa 16. Benediktus'un görevini bırakma kararının kendisini şaşırttığını ve üzdüğünü bildirdi.


Almanya Başbakanı Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaptığı açıklamada, Papa'nın kararına saygı duyduğunu belirterek, ''Papa 16. Benediktus, kararını kilisesi ve bu kilisede olan insanlar için verdi'' dedi.

Papa'nın zor bir karar vermek zorunda olduğunu ifade eden Merkel, uzun yaşam süresinin olduğu bu çağda insanların Papa'nın da yaşlılığın getirdiği yükle mücadele ettiğini anlayabileceğini kaydetti.

Papa 16. Benediktus'u dönemin en önemli teologlarından biri olarak niteleyen Merkel, Papa ile yaptığı görüşmeleri hatırlattı ve Papa'nın Almanya'ya ziyareti sırasında yaptığı konuşmalara dikkati çekti.

Papa'nın Yahudilere ve Müslümanlara da elini uzattığını ve diğer dinlerle kilise arasında diyalog içinde olduğunu ifade eden Merkel, 16. Benediktus'a yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti ve en iyi dileklerini sundu.

Lübnan Maruni Patrik Yardımcısı Piskopos Paul Sayyah

Lübnan Maruni Patrik Yardımcısı Piskopos Paul Sayyah, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un görevi bırakma kararını, ''Katolik Kilisesi'ni etkilemeyecek bir karar'' olarak nitelendirdi.

Piskopos Sayyah, daha önce de bir papanın istifa ettiğini hatırlatarak, ''Papa 12. Gregorius, Vatikan'da yaşanan bazı ihtilaflar nedeniyle 1415'de görevden ayrılmıştı'' dedi.


 

PAPA 16. BENEDIKT/FOTO GALERİ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon