Parti bayrağı altındaki bağımsız bürokratı bulun

Erdoğan, “Yeni dönemde oradaki etkinliğimiz çok daha farklı olacak” dedikten bir gün sonra AKP Genel Merkezi’ndeki İran Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi ile görüşmesine Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi de çağırdı. Bir başka ülke temsilcisinin cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmenin parti merkezinde olması, “bağımsız” Merkez Bankası Başkanı’nın parti b

Yayınlanma: 17.05.2018 - 06:06
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yeni dönemde oradaki etkinliğimiz çok daha farklı olacak” dedikten bir gün sonra AKP Genel Merkezi’ndeki İran Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Mahmut Vaizi ile görüşmesine Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi de çağırdı.

Erdoğan, önceki gün Bloomberg TV’ye verdiği mülakkatta, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve faiz politikaları ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığının “söz konusu” olduğunu dile getiren Erdoğan, “Ama Merkez Bankası da bu bağımsızlığının gereğiyle kalkıp heralde yürütmenin başı olan bir başkanın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. Adımlarını ona göre atacaktır” dedi. Kendisinin seçimlerin ardından faizlerin düşürüleceği yönündeki açıklamasının anımsatılması ve “Bu neden şimdi yapılmasın” sorusunun sorulması üzerine Erdoğan, “Her şeyden önce tabii, ben cumhurbaşkanı olarak, yürütmedeki fonksiyonumuz bizim bir başbakanın fonksiyonu gibi değil. Yeni dönemde, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiğimiz andan itibaren, oradaki etkinliğimiz çok daha farklı olacak. Dolayısıyla bu konularda atılacak adımlarda artık yürütmenin olmazsa olmaz başı olarak hem sorumluluğu alıyorsunuz, hem de bu konularda siz karar verme noktasına geliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Milli para

Bu açıklamalarından bir gün sonra Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmut Vaizi ile AKP Genel Merkezi’nde görüştü. Erdoğan bu görüşmeye Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi de çağırdı.

Daha önce Türkiye ile İran arasındaki ticarette dolar ve Avro yerine milli para kullanılması kararlaştırılmıştı. Görüşmede bu değişikliği detaylarının gündeme geldiği ifade edildi. Erdoğan, resmi ziyaret için bulunduğu İran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Merkez Bankalarımızın riyasetinde ve bankaların kendi aralarındaki finans sektörüne bir canlanma, hareketlilik getirme kararına vardık. Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından kurtarmak suretiyle yerli parayla alışveriş yapma fikrini hayata geçirme kararını verdik” açıklamasında bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler