Partiler ne kadar hazine yardımı alacak?

7 Haziran Genel Seçimleri'nin ardından parlementoya giren 4 partinin alacağı hazine yardımlarının miktarları belli oldu.

Yayınlanma: 09.06.2015 - 12:21
Abone Ol google-news

AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin seçim sonuçlarına göre alacakları hazine yardımlarının miktarı belli oldu.

2015 yılı bütçe rakamlarına göre, AK Parti bu yıl 77.6 milyon hazine yardımı alacak. CHP'nin hazineden alacağı tutar 47.5 milyon lira olurken, MHP'nin hazine yardımı tutarı 31.1 milyon lira olacak. Meclis'te 80 sandalye kazanan HDP ise ilk kez hazine yardımı alacak. HDP'nin alacağı miktar ise 24.9 milyon lira olacak.

AK PARTİ DÜŞTÜ MHP YÜKSELDİ

Hazine yardımı miktarlarının 2011 yılındaki rakamlarla kıyaslaması yapıldığında AK Parti ve CHP'ye ödenen tutarın düştüğü, MHP'nin yardım miktarının ise yükseltiği görüldü.

Partilerin aldıkları oy oranlarına göre yapılan dağılıma göre partilerin 2011 yılı hazine yardımı miktarları şöyleydi:

AK PARTİ: 101 milyon lira
CHP: 52 milyon lira
MHP: 26.2 milyon lira

SEÇİM YILLARINDA YARDIMLAR KATLANACAK

Bütçenin 5 binde 2'si oranında partileri ödenen hazine yardımları yerel seçim olduğu yıllarda iki katına, genel seçim olduğu yıllarda ise 3 katına çıkacak. 

Yapılan son yasal düzenlemeyle yüzde 3 barajını aşan her parti hazine yardımlarından pay kazanıyor. Buna göre 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde yüzde 3 sınırını aşan 4 partiye yardım yapılacak. Seçim sonuçlarına göre AK Parti, CHP, MHP ve HDP'den sonra en çok oy alan beşinci parti Saadet Partisi yüzde 2.1 oy aldığı için hazine yardımından faydalanamayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler