"Performans sistemi teşvik değil cezaya dönüştü"
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, performansa dayalı ek ödeme sisteminin tabip dışı personel için teşvik değil ceza sistemi haline dönüştüğünü söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi'nde, 2004 yılından bugüne uygulanan performans sistemi tartışıldı. Kongrede yaptığı konuşmada sistemin özünde teşvik ve motivasyon sağlamayı hedeflediğini ifade eden Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, "ancak sağlık çalışanlarının çok büyük bölümünün gelirleri, aldığı döner sermaye ücretlerine rağmen kamu çalışanlarının ücretleri arasında alt sıralarda yer almaktadır" dedi.
Döner sermaye tavan oranları artırılmalıdır
Kaçar, performans sisteminin adil bir zemine kavuşturulması için tabip dışı personelin döner sermaye tavan oranlarının yükseltilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Performansa dayalı ek ödeme sistemi ile birlikte tabiplerin aldığı ek ödeme miktarı yüzde 600 oranında artarken bu oran tabip dışı personel için yüzde 90'ın altında gerçekleşmektedir. Özellikle Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında ve Aile Hekimliğine geçilen bölgelerdeki Toplum Sağlığı Merkezleri'nde çalışanlar sistemin adaletsizliklerinden en büyük zararı gören kesimler haline gelmişlerdir.
Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında çalışan sağlık personeli ile II. Basamak sağlık kuruluşlarındaki tabip dışı personelin aylık aldığı ortalama döner sermaye tutarları, yüz binlerce sağlık çalışanının tavan oranlarının çok altında ek ödeme alabildiklerini ortaya koymaktadır. Sağlık hizmetlerini bir ekip hizmeti olarak değerlendirdiğimizde bu konunun hakkaniyet esasları çerçevesinde yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyoruz."
"İzin dönemlerinde de döner sermaye ödenmeli"
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sağlık çalışanlarının yıllık izin, şua izni, hastalık nedeniyle raporlu olduğu dönemlerde döner sermaye alamamasını sistemin bir diğer eksik yönü olarak değerlendirirken şöyle dedi:
"Örneğin; 112 acil yardım personeli, görevi başında uğradığı kazaya bağlı sağlık raporlu olduğu dönemde "Sen fiili katkı sunmadın" diyerek ek ödeme kapsamı dışında tutulmaktadır. Bu tablo; sistemin insani boyut açıdan sorgulanması gerektiğini ortaya koymaktadır. Öte yandan sağlık çalışanları gelir kaybı yaşamamak için yıllık izinlerini uzun yıllar kullanamamaktadır. İzin kullanmadan çalışan bir personelden verim alınabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle Sağlık-Sen olarak, yasal ve zorunlu izin dönemlerinde de sağlık çalışanlarının ek ödeme alması gerektiğini düşünüyoruz."
"Döner sermaye gelirleri emekli keseneklerine yansıtılmalı"
Kaçar, konuşmasını şöyle tamamladı: "Performansa dayalı ek ödeme sisteminin faydasına inanıyor ve destekliyoruz. Ancak sistemin hedeflerine ulaşması ve sürdürülebilir kılınması için; temeli güçlendirilmiş, hakkaniyeti gözeten gerçek anlamda teşvik edici bir düzeye getirilmesi, değişen şartlara göre iyileştirmelerin gerçekleştirilmesi ve gerçek anlamda teşvik edici nitelikte bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı