Periscope'ta dini sohbet ve striptiz izliyoruz
Herkese internetten canlı yayın yapma imkanı sunan Periscope, sadece sanatçılara, gazetecilere, siyasetçilere yeni bir kanal açmakla kalmadı, kendi ünlülerini de yarattı. Türkiye'deki fenomenler ağırlıklı olarak dini sohbet yapanlar ve striptizciler.
Periscope adlı mobil uygulama Gezi Olayları sırasında, o sırada İstanbul’da olan iki yabancı girişimcinin (Kayvon Beykpour ve Joe Bernstein) cep telefonlarının 3G üzerinden bir yayın aracı olabileceği fikriyle ortaya çıktı. Maddi destek arayışı belki de olabilecek en iyi şekilde sonuçlanarak Twitter tarafından 100 milyon dolara satın alınmasıyla son buldu.
Periscope’un olayı çok basit: Yayına bir isim verip başlıyorsunuz çekmeye. Bu arada izleyenlerin yorumları ekrana geliyor, beğenmek için de ekrana tıklamak gerekiyor. Böylece ekranın sağ altından kalpler bir balon gibi yukarı doğru uçuşuyor. Yayınları sonradan profilinize kayıt etmek de mümkün ancak insanlar genelde utandığından olsa gerek, pek tercih edilmiyor.
En büyük rakibi olan Meerkat yurt dışında yaygın ama Türkiye’de Periscope’un popülaritesi çok daha yüksek. Mart ayı sonunda açıldıktan 10 gün sonra 1 milyon kullanıcıya ulaşan uygulama, başlangıçta sadece iPhone ile uyumlu olması ve Twitter hesabı gerektirmesi gibi zorunluklardan da kısa sürede kurtuldu.
ÜNLÜLER HEMEN ADAPTE OLDU
Birçok Hollywood ünlüsünün dünya genelinde uygulamaya hareket getirmesinin ardından, Türkiye’de de Cem Yılmaz yeni film projesiyle ilgili yayınlarla 58 binden fazla kişiye ulaştı. Bunun dışında Demet Akalın, Tuba Ünsal, Gülben Ergen, Murat Dalkılıç, İrem Derici gibi isimler ara sıra hayatlarından parçalar yayınlıyorlar. Siyaset dünyasından da Ahmet Davutoğlu, Oktay Vural ve Kemal Kılıçdaroğlu seçim döneminde Periscope’u kullanarak insanlara ulaştılar.
Bu anlamda, Ruşen Çakır’ın seçim öncesi günlük analizleri, Türkiye’nin değişik yerlerinde insanlarla seçim üzerine konuşmaları ve Selahattin Demirtaş’la röportajı Türkiye’den yapılan ilgi çekici Periscope yayınları arasında yerini aldı.
CANLI YAYINDA UYUDU 4 BİN KİŞİ İZLEDİ
Avukat Meltem Banko’nun Periscope yayını yaparken uyuyakalması, ortada bir görüntü olmamasına rağmen 4 bin kişinin canlı yayını dakikalarca izlemesi de birçok habere konu olurken, Periscope için de iyi bir tanıtım oldu.
Türkiye’de dikkat çeken diğer yayınların başında ise TRT’nin Milat adlı dizinin ilk bölümünü canlı yayınlaması, Soner Sarıkabadayı’nın Unuttun mu beni adlı single lansmanı, Vodafone’un ise Liserararası Müzik Yarışması’nın Ankara’daki şehir elemeleri ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in Ak Gıda’nın Fransız şirketi Lactalis’e satılması esnasındaki imza töreni geliyor.
En çok Uğur Akkafa beğeniliyor
Peki Türkiye Periscope'ta ne takip ediyor? Periscopeblog.com adlı bir web sitesi dünya çapında en çok beğeni toplayan kullanıcılar listesine yer verdi. Listede 104 milyon kalp toplayarak birinci sırayı alan Fahad da, Amanda Oleander gibi hayatından kesitler yayınlıyor. Türkiye'nin en çok beğeni toplayan kullanıcısı, dini sohbetler yapan Uğur Akkafa. 18 milyon 800 bin kalp toplamış. 16'ncı sıradaki Ceyhun Hamid Yılmaz da dini sohbetler yapıyor ve 16 milyon 300 bin kalp toplamış. Yirmi kişilik listenin son üç sırasını ise sırasıyla Bilal Aydemir, Ömer Şentürk ve Merve Sanay oluşturuyor. Merve Sanay ise Türkiye’den listeye giren isimler içindeki en ilginci, zira striptiz ağırlıklı gösteriler yapıyor ve 60 binin üzerinde takipçisi var.
Sadece Merve Sanay değil, canlı yayında striptiz yapan kullanıcıların takipçileri onbinleri, topladıkları kalp sayısı ise milyonları aşmış durumda. Yazıyı yazmadan önce, öğlen saatlerinde Periscope’ta neler oluyor diye baktığımda, bir kadının mastürbasyon görüntüleriyle karşılaşmam ise yayınlarda herhangi bir kontrol olmadığının göstergesi.
Fenomen oldu işlerinin fiyatı arttı
Periscope’un en ünlüsü ise gerçek hayatında bir ünlü değil. Uygulamanın açıldığı ikinci gün üye olan Amanda Oleander, günde beş kez hayatından kesitler yayınlayarak hızla takipçi kazandı. 25 yaşında Los Angeles’ta yaşayan genç sanatçı, otomobiliyle bir yere giderken, resim yaparken ya da Los Angeles’ta sevdiği bir yerdeyken, 20 dakika ila 1 saat arası yayınlar yaptı. Instagram takipçilerinin 2 bini bulması iki yılı alırken, Periscope’ta bu dört gününü aldı. Şu anda ise 250 bine yakın takipçisi bulunan Oleander, Periscope ününü henüz paraya dönüştürememiş olsa da illüstrasyonlarının satışını ve fiyatlarını artırdığını bir röportajında açıkladı.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık