Piyasalar yanıyor! Dolar 4.46, avro 5.30

Erdoğan'ın Bloomberg'e verdiği mülakat ve Moody's bankalarla ilgili açıklaması sonrası dolar 4,46'yı, avro 5,30'u aşarak yeni rekor düzeylere tırmandı.

Yayınlanma: 15.05.2018 - 07:32
Abone Ol google-news

 Önce Erdoğan konuştu ardından Moody’s Investor Service, Türk bankacılık sisteminin “finansman ve varlık kalitesindeki aşağı yönlü riskler nedeniyle görünümünün negatif olduğu" açıkladı, döviz adetaışık hızıyla fırladı. Serbest piyasada dolar 4.46'yı avro ise 5.30 lirayı görerek tarihi rekorlarını kırdılar.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İngiltere ziyaretine devam ederken Bloomberg televizyonuna mülakat verdi. Erdoğan'ın röportajının ayrıntıları ortaya çıkınca döviz adeta patladı ve güne yeni rekorla başladı.

 Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin açıklamaları şöyleydi;

"24 Haziran'dan sonra faizin şekli nasıl değişecek, siz para politikasına daha çok mu müdahil olacaksınız?" sorusuna "Evet" yanıtı veren Erdoğan, şu detayları da paylaştı

 - Para konularında etkin bir başkan görüntüsü vermeye mecburuz.

 - Yerli ve milli parayla alışveriş yaparak kur baskısından korunuyoruz. Milli parayla alışverişin faydalarını gördük.

 - Merkez Bankası bağımsız diye yürütmenin başının sinyallerini bir kenara koymaz

 Erdoğan'ın ekonomiye müdahale açıklamalarının ardından dövizda yukarı yönlü hareket başladı. dolar ve avro, güne yeni rekorlarla başladı.

Ardından Moody’s’in açıklaması geldi

 Kredi derecelendirme şirketi Moody’s’in yatırımcı hizmetleri birimi Moody’s Investor Service, bugün yayınladığı bir raporda Türk bankacılık sisteminin “finansman ve varlık kalitesindeki aşağı yönlü riskler nedeniyle görünümünün negatif olduğu" vurgulandı. <haber-dikey:975808>

 Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'ye yönelik açıklaması sonrası dolar ve euro tarihi zirveyi yeniledi.

 Moody's, fonlama ve varlık kalitesi ile ilişkili aşağı yönlü risklerden kaynaklı olarak Türkiye'nin bankacılık sistemi için görünümün negatif olduğunu bildirdi.

 Bununla birlikte Moody's, Türk Lirası değer kaybetmeye ve kredi büyümesi uluslararası sermaye yaratımının üzerinde olmaya devam etse bile bankaların sermaye seviyelerinin yeterli olmaya devam edeceğini de vurguladı.

 Dolar 4,46'yı aştı

 Bankalararası piyasalarda dolar/TL açıklama sonrasında 4,46 lirayı aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Dolar en yüksek 4,4604 TL'yi gördü.

 Avro/TL de 5,3006 ile rekor düzeye tırmandı.

 Analistler, liradaki sert değer kayıplarını, petrol fiyatlarındaki yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi artan kamu harcamaları, ekonomik verilerdeki zayıflamanın yanında, enflasyon ve cari işlemler açığının yüksek düzeylerine bağlıyor.

 Uluslararası piyasalarda dolar küresel ticaret gerilimlerinin azalacağına ilişkin umutların ABD tahvil getirilerini yükseltmesiyle başlıca para birimleri karşısında bir haftadan uzun sürenin en düşük seviyesinden yükseldi. Dolar endeksi dün gördüğü 2 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesi olan 92.243'ten yükselerek 92.647'ye çıktı.

 

"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler