Piyasaları Syriza çarptı

Avrupa’da parasal genişleme baharı kısa sürdü. Avrupa borsaları Yunanistan hakkındaki endişelerin tekrar canlanması ve zayıf bilançoların etkisiyle geriledi.

Yayınlanma: 27.01.2015 - 23:29
Abone Ol google-news

Avrupa hisse senedi piyasalarındaki yükseliş Yunanistan hakkındaki endişelerin tekrar güçlenmesi ve Siemens ile Philips gibi lokomotif hisselerin açıkladığı zayıf sonuçların ardından tersine döndü. Avrupa çapında lokomotif hisseleri izleyen Euro STOXX 50 endeksi de Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımlarına başlayacağı beklentileriyle başlayan sekiz günlük yükselişin ardından yüzde 1.5 civarı düştü.

Avrupa geneli hisse senetlerini izleyen FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 1’in üzerinde düştü. Atina borsası ise art arda ikinci günde Avrupa genelinin gerisinde kalarak yüzde 2.6 geriledi. Yunan devlet tahvillerinin getirileri de yükseldi. Yunan bankacılık endeksi tarihi düşük seviyeye inerken, National Bank of Greece yüzde 10’un üzerinde düşüş kaydetti. Yatırımcılar, Syriza hükümetinin aldığı mali yardım hakkında Avrupa ülkeleri ile anlaşmazlık yaşayacağından endişe ediyor.

 

Avro, Hotel California gibi

Piyasalarda endişe sürerken Yunanistan’ın yeni Maliye Bakanı Atina Üniversitesi Profesörü Yanis Varoufakis oldu. Varoufakis, krizin başından bu yana Yunanistan’ın Avro bölgesinde kalarak temerrüde düşmesi gerektiğini savunuyordu. Yeni bakan 2012’de Bloomberg Radyosu’nda katıldığı bir programda “Yunanistan hiçbir zaman Avro bölgesine girmemeliydi. Ancak şu an girmiş olduğuna göre çıkış uçurumdan yuvarlanmak gibi olabilir. Hotel California şarkısının son dizesi şu anki durumu iyi özetliyor: İstediğin zaman çıkış yapabilirsin. Ama hiçbir zaman ayrılamazsın” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler