"Polisin müdahalesi suçu önlemek için"

İstanbul Valisi Muammer Güler, IMF ve Dünya Bankası toplantılarını protesto gösterilerinde yaşananlarla ilgili olarak, ''Polisin müdahale nedeni tamamen suçun önlenmesine yönelik bir müdahaledir. Şiddet kullanmayla fikir hürriyeti, düşünce açıklama hürriyetini mutlaka ayırmak lazım'' dedi.

Yayınlanma: 07.10.2009 - 10:33
Abone Ol google-news

İstanbul Valisi Güler, CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'nın açılışında basın mensuplarının protestolara ilişkin sorularını cevapladı.Polisin orantısız güç kullandığı yönünde eleştirileri hatırlatan bir gazeteciye Vali Güler, şu yanıtı verdi:

''Basın açıklamasından sonra polise saldırdılar. Polisin müdahale nedeni tamamen suçun önlenmesine yönelik bir müdahaledir. 7 polis aracı, 6 konsolosluk binası, 11 tane bankanın camı, 5 tane iş yeri tahrip edildi. Otobüs durakları tahrip edildi. Bunu eleştiri konusu yapıyorsak bu özgürlüklerin artık iyice üzerinde düşünülmesi lazım. Şiddet kullanmayla fikir hürriyeti, düşünce açıklama hürriyetini mutlaka ayırmak lazım.''

Bugün de bazı eylemler olduğunun hatırlatılması üzerine de Vali Güler, şunları söyledi:

''Sizi davet ediyorum, şu anda polislerin, bir araba içerisinde 27 molotofkokteyli, kar maskeleri ve eldivenleri yakaladıkları bir görüntü var. Ona bir bakın bakalım. Molotofkokteylleri basın açıklaması için, IMF'yi protesto etmek için, görüş açıklamak için mi yoksa polise saldırmak için mi yapıldı? Dünyanın her yerinde polise saldıran, vatandaşın mal ve tasarruf güvenliğini etkileyen insanlara karşı polis gerekli önlemi alır. Burada yapılanı, basının kamuoyuna iyi anlatmasını istiyorum. Ama zaten görüntüler bunu veriyor. Görüntüleri izleyenler, vatandaş, bu arkadaşların çiçek saksılarını atıp da bankaların camlarına niçin saldırdıklarını herhalde anlıyorlardır.''

Toplantılarla ilgili her türlü görüşün açıklanması için bütün önlemleri aldıklarını vurgulayan İstanbul Valisi Güler, 8 bine yakın kişinin, 20'ye yakın basın açıklaması yaptığını, hiçbir yerde de müdahale olmadığını söyledi. Güler, ''Ama polise taşlı, sopalı, molotofkokteylli saldıran, yüzleri örtülü biçimde iş yerlerinin camlarını kıranlar... Bir polisimiz öldüresiye dövüldü. Şu anda kendisi hastanede. Onlardan yaralanan kimse yok. Ama meseleyi onlar veya polis gibi de almak istemiyorum. Saldırıda bulunanlar ve bu saldırıyı önlemeye çalışanlar gibi değerlendirmek lazım'' şeklinde konuştu.

Vali Güler, dünkü eylemlerde 47'si kadın, 22'si 18 yaşından küçük 103 kişinin, bugün de 25 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Çeşitli noktalardan dağınık şekilde polise saldırı için gelen gruplar da bulunduğunu bildiren Güler, bunları tespit ettiklerini ve önleyici tedbirler almaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler