Polonya, uçak kazasının kurbanlarını uğurladı

Polonya'da, Rusya'ya giderken uçak kazasında ölen Devlet Başkanı Lech Kaczysnki dahil 96 kişi için başkent Varşova'da cenaze töreni düzenlendi.

Yayınlanma: 17.04.2010 - 12:05
Abone Ol google-news

Ellerinde kırmızı-beyaz Polonya bayrakları ve omuzlarında siyah bandaj bulunan binlerce kişi, kazanın meydana geldiği yerel saatle 08.56'da (TSİ 09.56) tüm ülkedeki kilise çanları ve acil durum sirenlerinin çalmasıyla birlikte başkentteki Saski Parkı'na akın etmeye başladı.

Sovyetler Birliği döneminde, Rusya'nın Smolensk kenti yakınlarındaki Katin Ormanı'nda bulunan toplama kamplarında 1940 yılında 20 binden fazla Polonyalı'nın katledilmesinin 70. yıl dönümü nedeniyle Rusya'ya giden, Devlet Başkanı Lech Kaczysnki'nin de bulunduğu uçağın düşmesiyle hayatını kaybeden 96 kişi, başkent Varşova'da yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı törenle son yolculuklarına uğurlandı.

Başbakan Donald Tusk, iki dakikalık saygı duruşu ve hayatını kaybedenlerin adlarının tek tek okunmasının ardından güçlükle yaptığı konuşmada, "Hepsinin anavatanları için kendine ait umutları ve hayalleri vardı. Bu umutları doğru bir şekilde anlayarak geleceğe taşımak için son derece ciddi bir testten geçiyoruz" dedi.

Kaczynski'nin en büyük siyasi rakiplerinden biri olan Tusk, "Bu, onlar için yapabileceğimiz en iyi şey. Burada onları anmak için toplandık. Asla unutmayacağız" ifadelerini kullandı.
Tören alanında kazada hayatını kaybeden 96 kişinin fotoğrafları dev bir platforma asılırken, Kaczynski'nin ikizi olan, ana muhalefet lideri Jaroslaw Kaczynski ve Lech Kaczynski'nin 29 yaşındaki kızı Marta'nın da aralarında bulunduğu aile fertleri, törende en ön sırada yer aldı.
Kent merkezindeki törenin sona ermesinden sonra St. John's Katedralinde Kaczysnki ve eşi Maria için ayin düzenlendi. Kent merkezinde tüm toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verirken, hükümet bu akşama kadar başkentte alkol satışını yasakladı.

 

Obama törene katılamayacak

ABD Başkanı Barack Obama'nın hava koşulları nedeniyle Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczysnki'nin cenaze törenine katılmayacağı bildirildi. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, yarınki cenaze törenine katılmak üzere Polonya'ya gitmesi öngörülen Başkan Obama'nın seyahatinin İzlanda'daki yanardağ patlamasının ardından Avrupa'yı saran kül bulutları nedeniyle iptal edildiğini söyledi.

Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın da, Rusya'ya giderken uçak kazasında ölen Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczysnki'nin cenaze törenine, Avrupa'yı saran kül bulutu nedeniyle katılamayacağı bildirildi. Başbakanlık sözcüsü Dimitri Soudas, muhalefet liderlerinin de yer aldığı bir heyetle yarınki cenaze töreni için Polonya'ya gitmesi öngörülen Harper'ın seyahatinin hava koşulları nedeniyle iptal edildiğini söyledi.


Abdullah Gül de törene katılamayacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, İzlanda'daki yanardağ patlamasının ardından Avrupa'yı saran kül bulutunun hava ulaşımını olumsuz etkilemesi nedeniyle, Rusya'da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczysnki'nin yarın yapılacak cenaze törenine katılamayacağı bildirildi.

Rusya'ya giderken uçak kazasında ölen Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczysnki ve eşi Maria'nın cenazeleri yarın Krakow'daki Wawel Katedralinde yapılacak törenin ardından toprağa verilecek.

Daha önce yapılan açıklamalarda Kanada, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Meksika, Yeni Zelanda, Pakistan ve Arnavutluk heyetlerinin de olumsuz hava koşulları yüzünden törene katılamayacağı bildirilmişti. Polonyalı yetkililerin olumsuz hava koşullarının neden olduğu durumu anlayışla karşıladıkları öğrenildi.

Ülkenin hava sahası kül bulutu tehlikesi yüzünden 6 bin metre üstündeki uçuşlar için bugün de kapalı tutuluyor. Meteoroloji yetkilileri, kül bulutunun Cumartesi günü tüm Polonya hava sahasını kapsayabileceğini ve Pazar sabahından itibaren kısmen dağılmaya başlayabileceğini açıkladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler