Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat davası
Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy'de yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin beşi tutuklu 17 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması tamamlandı. Duruşmaya 15 Nisan Perşembe günü devam edilecek.
Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy'de yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin haklarında dava açılan beşi tutuklu 17 kişinin yargılanmasına başlandı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar emekli deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat, Binbaşı Eren Günay ve Ergin Geldikaya ile tutuksuz sanıklar Tuğamiral Levent Görgeç, Yarbay Mustafa Turhan Ecevit, Ali Türkşen, Halil Cura, Ferudun Arslan, Sadettin Doğan, İbrahim Koray Özyurt, Muharrem Nuri Alacalı, Şafak Yürekli, Dora Sungunay, Tayfun Duman ve Mert Yanık katıldı. Duruşmaya, sanıkların kimlik tespitlerinin yapılmasıyla devam ediliyor.
Ceza istemleri
İstanbul Cumhuriyet Savcıları Ercan Şafak ve Murat Yönder tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklar emekli deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görevli Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat ve Binbaşı Eren Günay ile tutuksuz sanık Yarbay Mustafa Turhan Ecevit'in, ''cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'', ''cebir ve şiddet kullanarak yürütme organını ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile ''Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak'', ''patlayıcı madde bulundurmak'', ''6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından 29,5 ile 57'şer yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.
Tutuklu sanık Ergin Geldikaya'nın ''Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak'', ''patlayıcı madde bulundurmak'' ve ''6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından 17,5 ile 39 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteminde bulunulan iddianamede, tutuksuz sanıklar Tuğamiral Levent Görgeç ile Ali Türkşen, Halil Cura, Ferudun Arslan, Sadettin Doğan, İbrahim Koray Özyurt, Muharrem Nuri Alacalı, Şafak Yürekli, Dora Sungunay, Tayfun Duman ve Mert Yanık'ın da ''Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak'' suçundan 7,5 ile 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Davanın askeri mahkemede görülmesi talebi reddedildi
Mahkeme heyeti, bazı sanık avukatlarının ''davanın askeri mahkemede görülmesi gerektiği'' yolundaki talebini değerlendirmek üzere duruşmaya verdiği aranın ardından, mahkemenin ''görevsizlik kararı'' vererek dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesi talebini uygun bulmadı. Mahkeme heyeti, Agos gazetesinin davaya ''müdahil'' olma talebini de reddetti.
'Davaya yeniden müdahillik talebinde bulunacağız'
Poyrazköy'de yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin davaya müdahil olma talepleri reddedilen Agos gazetesinin avukatı Fethiye Çetin, ''Kafes Eylem Planı'' iddialarına ilişkin açılan davaya da müdahil olma talebinde bulunacaklarını bildirdi. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çetin, Agos gazetesi adına görülmekte olan davaya müdahil olmak için talepte bulunduklarını hatırlattı. Mahkemenin, bugünkü davanın odağında Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmatın bulunduğu, Haziran ayında görülecek olan ve ''Kafes Eylem Planı'' olarak adlandırılan ek iddianameyle açılan davanın Agos gazetesini daha çok ilgilendirebileceği görüşünde olduğunu anlatan Çetin, ''Mahkeme taleplerimizi şimdilik reddetti. Fakat aynı zamanda şöyle de bir açık kapı bıraktı, Haziran ayında duruşması yapılacak olan iddianameyle açılan davaya yeniden geleceğiz ve müdahillik talebinde bulunacağız'' dedi.
İddianamenin özetinin okunmasına karar verildi
Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy'de yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin haklarında dava açılan beşi tutuklu 17 kişinin yargılandığı davada, iddianamenin özetinin okunması kararlaştırıldı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada söz alan avukat Fethiye Çetin, iddianamede, sanıkların Agos gazetesi ve abonelerine yönelik eylem hazırlığı içinde olduklarının, gazeteye ve kiliselere tehdit mektupları gönderildiğinin anlatıldığını kaydetti. İddianamede, Hrant Dink ve Rahip Andrea Santoro cinayetlerinden ''operasyon'' olarak söz edildiğinin anlatıldığını hatırlatan Çetin, davaya müdahil olmak istediklerini bildirdi.
Tutuklu sanık Levent Bektaş'ın avukatı Celal Ülgen de savunma olanakları konusunda çok sıkıntılı olduklarını belirterek, duruşmanın yapıldığı salonda adil bir yargılama yapılamayacağını savundu. Ülgen, ayrıca Agos gazetesinin müdahil olma talebinin de reddine karar verilmesini istedi.
Yarbaylar Ercan Kireçtepe, Mustafa Turhan Ecevit, Binbaşılar Erme Onat ve Eren Günay'ın avukatları Ali Nurdoğan Günay da Agos gazetesinin talebinin reddi yönünde görüş bildirdi. Günay, iddianamede yer alan suç delili belgelerin sahte olduklarını öne sürdü. Levent Görgeç'in avukatı İhsan Nuri Tezel de 2007 yılında Agos gazetesi, azınlık okulları ve kiliselere gönderilen tehdit mektuplarının bu dava ile hiçbir ilişkisinin olmadığını kaydetti. ''Failleri bulunamayan bütün eylemlerin bu dosyaya yamandığını'' savunan Tezel, talebin reddi istedi.
Bazı tutuksuz sanıkların avukatı Şeref Dede ise sanıkların kimlik tespiti yapılmadan, iddianame okunmadan, savunmalar alınmadan söz konusu talebin kabul edilmesinin yasalara göre mümkün olamayacağını belirterek, müdahil olma talebinin reddine karar verilmesi gerektiğini savundu. Mahkeme heyetinin iddianameyi oy çokluğuyla kabul ettiğini ve suçlamaların Askere Ceza Kanunu dışında bırakılarak, terör suçu kapsamında değerlendirildiğini hatırlatan Dede, sanıklardan 15'inin muvazzaf subay olduğunu belirterek, askerlerin işlediği suçtan dolayı askeri mahkemede yargılanabileceğini belirtti.
''Biz burada yargılanmaktan rahatsız değiliz. Ancak mevzuatın doğru uygulanmasını istiyoruz. Yoksa askeri mahkeme, sivil mahkeme fark etmez'' diyen Dede, davanın görevli ve yetkili olduğunu düşündüğü askeri mahkemeye gönderilmesini istedi. Mahkeme heyeti, duruşmaya ara vererek talepleri karara bağladı. Agos gazetesinin davaya müdahil olma talebini ''gazete ve abonelerine yönelik işlenmiş suçun bulunmaması' gerekçesiyle reddeden mahkeme heyeti, davanın askeri mahkemede görülmesi yönündeki talebi de ''27 Ocak 2010 tarihinde alınan ara karar nedeniyle yeni bir karar verilmesine yer olmadığı'' gerekçesiyle kabul etmedi.
Salonun fiziki şartlarının yetersizliği iddiası
Sanıkların kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından söz alan Levent Bektaş'ın avukatı Celal Ülgen, adil bir yargılama için salondaki fiziki şartların yetersiz olduğunu belirterek, bu konuda daha önce mahkemeye bir dilekçe verdiklerini hatırlattı. Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç ise duruşmada görüntülü ve sesli bir yargılama yapıldığını, herkesin birbirini anlayabildiğini vurgulayarak, ''Sürekli adil yargılamanın olumsuz etkilenmesinden bahsediliyor. Avukatlar bu konudaki taleplerini açıkça belirtirlerse biz de değerlendiririz'' dedi.
Avukat Ülgen de zemin katta ''zindan'' gibi bir yerde yargılama yapıldığını ileri sürerek, açık ve net şekilde bu koşullarda adil yargılamanın yapılamayacağını öne sürdü. Saraç ise ''Bence şartlar gayet uygun. Yıllarca bu duruşma salonunda yargılamalar yapıldı ve yapılıyor. AİHM'de bu konuda bir tazminata mahkum edilmedik'' dedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, iddianamenin okunup okunmamasıyla ilgili sanık avukatlarına herhangi bir taleplerinin olup olmadığını sordu. Ülgen, diğer sanık avukatlarıyla konuştuktan sonra söz alarak, iddianamenin tamamının kendilerine gönderildiğini belirterek, bu nedenle özetinin okunmasının yararlı olacağını kaydetti. Talep üzerine mahkeme heyeti, 297 sayfadan oluşan iddianamenin özetinin okunmasına karar verdi. Öğle yemeği için verilen aranın ardından duruşmaya Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç'ın iddianamenin özetini okumasıyla devam ediliyor.
Öte yandan, Ergin Geldikaya'nın tutuksuz sanıklardan birisine ''Çok gergin oturuyorsun. Hakikaten hiç gerek yok, suçu olanlar gergin olur'' dediği duyuldu. Öte yandan Başkan Yılmazadurrahmanoğlu, Savcı Saraç'ın bazı gazetecileri duruşma sırasında telefonlarını açık tuttuğu konusunda uyardığını belirterek, gazetecilerden telefonlarını kapatmalarını istedi.
Davanın ilk duruşması tamamlandı
Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy'de yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin beşi tutuklu 17 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması tamamlandı. Duruşmada, tutuklu sanıklardan Levent Bektaş'ın avukatı Celal Ülgen, mahkemeye verdikleri dilekçelerde, ön savunma yapabilmek için duruşma salonunda dijital olanakların hazırlanması gerektiğini bildirdiklerini kaydetti. Savunmalarını CD ortamında mahkemeye sunacaklarını belirten Ülgen, müvekkilinin savunmasını yapmak için bir projeksiyon perdesine ihtiyaç duyduğunu, bu nedenle savunmalarını 15 Nisan Perşembe günü yapmak istediklerini söyledi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu'nun başka savunma yapmak isteyen olup olmadığını sorması üzerine söz alan tutuklu sanık Ergin Geldikaya, iddianamenin kendisine ulaştığını ancak yedi aydır avukatıyla irtibat kuramadığını ve CD ortamındaki delillere ulaşamadığını kaydetti. Mahkeme Başkanı, CD ortamındaki delillerin talep eden sanıklara ulaştırılmasını kararlaştırarak, duruşmaya, daha önce belirlenen 15 Nisan Perşembe günü devam edilmek üzere son verdi.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!