Prenses yargılanıyor

İspanya’da kral değişikliğine yol açan tarihi dava, dün başladı. Prenses Cristina’nın vergi kaçırmakla, eşinin ise 6.2 milyon Avro’luk yolsuzlukla suçlandığı davanın ilk duruşmasını 600 gazeteci izledi.

Prenses yargılanıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.01.2016 - 21:41

İspanya’yı saran yolsuzluk skandallarının monarşi ayağını oluşturan ve kral değişikliğine yol açan tarihi dava, dün başladı. Kocasıyla birlikte yargılanan Prenses Cristina, İspanya kraliyet ailesinin mahkemeye hesap veren ilk üyesi oldu. 600 gazetecinin takibi altında Mayorka Adası’ndaki Palma kentinde görülen davada New York Üniversitesi’nde master yapmış, dört çocuk annesi Cristina (50) ile Olimpiyat madalyalı eski hentbolcu eşi Inaki Urdangarin (47), üç yargıçlı mahkemeye birlikte geldi, ancak sanık bölmesinde birbirinden ayrı oturdu. 350’den fazla üst düzey tanığın dinleneceği dava hazirana dek sürecek.

Temiz Eller devrede

Yolsuzluktan yargılanan 18 kişinin başını çeken Palma Dükü Urdangarin başkanlığını yaptığı Noos Vakfı aracılığıyla bölgesel hükümetlerle spor etkinlikleri düzenleme kisvesi altında kamuya ait 6.2 milyon Avro’yu zimmetine geçirmek, nüfuzunu kullanarak ihaleye girmeden sözleşme kazanmak, bu paraları Cristina ile birlikte yönettikleri Aizoon firmasına aktarıp lüks hayat yaşamak, belgede sahtecilik, kara para aklama, görevi suistimal etmek ve vergi yolsuzluğuyla, Cristina ise vergi kaçırmakla suçlanıyor. Suçlu bulunurlarsa kocası 19 yıl, kendisi 8 yıl hapis yatacak prensesin avukatları, suçlamaların düşmesini talep etti. Aslında savcılar Cristina hakkında iddianame hazırlamak istemiyordu, ama yasalar tüzel kuruluşların dava açmasına izin veriyor. “Manos Limpias” (Temiz Eller) kuruluşu da bundan faydalandı.

‘Juan Carlos biliyordu’

Cristina’nın avukatları suçun kurbanı -bu davada devlet- suçlamaları deteklemiyorsa, sanığın yargılanmaktan kurtulmasına izin veren maddeyi hatırlattı. Ama Temiz Eller avukatı Virginia Lopez Negrete, bu savı reddederek, “Yasalar karşısında tüm yurttaşlar eşittir, dolayısıyla çağdışı doktrinler uygulanamaz, uygulanırsa, prensese ayrıcalık yapılmış olur” dedi .

İspanya’da sistematik yolsuzluk, tam da kemer sıkma dneminde halkın sisteme ve kurumlara inancını bitirdi. Mahkeme önünde protesto düzenleyen işsizlerden olan ve 1913-39 arasındaki ikinci cumhuriyetin bayrağına bürünen Francisco Solana “İspanya’nın demokrasi tarihinin en yolsuz dönemindeyiz. Ama hiçbir yargıç prensesi hapse göndermeye cüret edemez” dedi. Skandal yüzünden 2014’te taht Juan Carlos’tan Felipe’ye geçerken, Urdangarin’in eski iş ortağı Torres, Carlos’un damadının Noos üzerinden yürüttüğü işleri bildiği ve onayladığını, bunu kanıtlayacak yüzlerce e-posta olduğunu ileri sürüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler