Prof. Akkemik, kanal projesinin 3 bin hektar ormanı yok edeceğini belirterek uyardı: İstanbul'u ısıtır

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Marmara Şube Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde Prof. Dr. Ünal Akkemik tartışmalı proje Kanal İstanbul’un 458 hektar ormanı yok edeceğini anımsatarak “Bu rakam 3 bin hektara çıkacak. Yani 3 bin 896 futbol sahası kadar orman alanı yok olacak” dedi.

Yayınlanma: 31.01.2020 - 02:00
Prof. Akkemik, kanal projesinin 3 bin hektar ormanı yok edeceğini belirterek uyardı: İstanbul'u ısıtır
Abone Ol google-news

Bu durumun kentsel ısınmayı da artıracağını belirten Akkemik, “Ağaçların bir görevi de kent ısısını korumak. Siz zaten ağaçlara yaşama alanı tanımıyorsunuz. Zaten iklim değişikliği ve kentte beton zemin var. Bütün bunlar olunca bizim betondan ziyade doğal alanlara ihtiyacımız var. Bizim kanal değil, ormana ihtiyacımız var” dedi.

Prof. Ünal Akkemik ve Kuzey Ormanları Derneği’nden Seda Elhan Kadıköy’de düzenlenen basın toplantısında projenin orman alanlarına etkisini anlattı. 

Akkemik, “1971 yılı orman envanterine göre yaklaşık 270 bin hektar kadar olan İstanbul’un orman varlığı 2018 yılında 243 bin hektara kadar gerilemiştir. 

‘KİTLESEL ORMANSIZLAŞMA’

47 yılda kaybedilen orman alanı 27 bin hektar. Bu rakamın 8 bin 700 hektarı 3. havaalanı ve 3. köprü bağlantı yollarının yapımı için son 8 yılda verilmiştir. Bunlara ek olarak maden, savunma, çöplük, su, eğitim ve enerji yatırımları gibi faaliyetler için de 20 bin ha’a yakın bir orman alanı vasfını yitirmiştir. Kanal İstanbul ile de 458 hektar kadar bir orman alanı tamamen yok olacaktır. Üstelik yok olan bu orman alanlarının 287 hektarı Türkiye’deki koruma değeri en yüksek olan Muhafaza Ormanı statüsündeki Terkos Gölü Muhafaza Ormanı sınırları içinde kalmaktadır. Özetle İstanbul ili özelinde kitlesel bir ormansızlaşma süreci daha yaşanacaktır” dedi.

‘EKOSİSTEMİ KAYBEDERİZ’

Akkemik, projeyle birlikte parça parça ağaçlık alanların kalacağına dikkat çekerek “İşte orman dediğimiz şey bu değil. Orman büyük alanlar kaplayan, kendi ekosistemini oluşturmuş alan. Bu projelerle ekosistemi kaybediyoruz. Ekosistem bütünlüğü sürekli parçalanıyor. Yaban hayatı yok olmaya başlıyor” dedi. Akkemik proje hayata geçerse İstanbul’da ne olacağına ilişkin sorumuza ise şu yanıtı verdi: “İstanbul’da iklim krizi zaten hissediliyor. Kentlerde ısı adası dediğimiz olay var. Özellikle beton binalar kuzeyden esen ve İstanbul’un havasını temizleyen rüzgârların kesilmesine neden oluyor. Son yıllarda bunu yaşamaya başladık. İstanbul yaşanmaz hale geliyor. Bu tür projeler betonlaşmayı daha da artıracağı için temiz havanın geçisini engelleyecek. Oradaki doğal koridor bozulacak. Yeşil doku güneş sıcaklığını emiyor ama beton yansıtıyor. Gündüz aşırı güneş ışığı alan beton ısınıyor gece saatlerinde dışarıya veriyor. İstanbul’da gece sıcaklıkları artıyor.”

UÇKUN GERAY DA KARŞI ÇIKARDI

Ergenekon kumpasında gözaltına alınan ve bu süreçte hayatını kaybeden Prof. Dr. Uçkun Geray da toplantıda anıldı. Geray’ın yaşamını yitirmesinin 11. yıldönümü olduğu belirtilerek “Yaşasaydı bu projeye karşı çıkanların başında o da olurdu” denildi.

‘SAYI ARTAR’

Kuzey Ormanları Derneği’nden Seda Elhan ise “Özellikle 3. havalimanı projesinde ÇED raporunda 2 buçuk milyon ağaçtan bahsediliyordu. Süreç bitti, proje yapıldı. Ölçümler yapıldığında kaybımızın 13 milyon olduğu tespit edildi. Bu projede de gördüğümüz şey rakamın öngördüğümüzden daha yukarılara çıkacağı. Çok fazla köprü ve bağlantı yolu yapılması gerekiyor. Bunlar için tercih edilecek yerler orman alanları olacak çünkü iktidar için bu en ucuza kapatabileceği alanlar” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler