Prof. Dr. Aslı Tolun bir ilke imza attı

Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu’nun Türkiye üyeliğine Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Aslı Tolun seçildi.

Prof. Dr. Aslı Tolun bir ilke imza attı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.10.2017 - 21:55

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Tolun, Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO) üyeliğine seçilen Türkiye’den tek kadın üye oldu. Tolun, “Gençlerin azimli olmalarını, amaçlarına yönelik çok çalışmalarını, bilhassa kızların yılmamalarını ve hep bilimle kalmasını isterim” dedi. Bilimsel araştırma ve işbirliğini hedefleyen EMBO, bu yıl 65 yeni üyeyi bünyesine kattı. Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde hastalık genlerinin tanımlanması ve popülasyon genetiği alanlarında araştırma faaliyetleri gerçekleştiren Prof. Dr. Aslıhan Tolun da bu yıl seçilen EMBO üyeleri arasında yer aldı. Prof. Dr. Tolun ile birlikte Türkiye’den EMBO üyesi olan bilim insanı sayısı 3’e çıkmış oldu. Bilimsel paylaşım, yetkin bilim insanlarına destek ve bilim etkinliklerini güçlendirmeye yönelik dünya çapında etkinlikleri olan EMBO’nun aralarında Nobel Ödülü alan araştırmacıların da yer aldığı, Avrupa ve dünyanın en önde gelen araştırmacılarından oluşan 1700’i aşkın üyesinin olduğu da kaydedildi.

Üyelerde kadın oranı

Prof. Tolun, “EMBO’nun bilimsel paylaşım, yetkin bilim insanlarına destek ve bilim etkinliklerini güçlendirmeye yönelik dünya çapında etkinlikleri var. Tüm ülkelerden bilim insanları EMBO desteklerine başvurabilir. Bu destekler çok çeşitlidir: Kurslar, çalıştaylar, bir süre başka bir laboratuvarda çalışmak için burslar gibi...” dedi. “Üyelerin yüzde 40’ı kadın” diyen Tolun, “Üyelik, proje ve burs başvuruları ile yayına sunulmuş makaleler için kabul oranlarında kadın-erkek farkı olup olmadığını araştırır. Amaç, bilim insanlarında cinsiyete göre kayırma olup olmadığını anlamak” diye konuştu.

‘Kızlar yılmasın’

EMBO üyeliğini önemsediğini anlatan Tolun, EMBO’nun Türkiye’den üçüncü üyesi olduğunu anımsattı ve özetle şunları söyledi: “İlk üye Prof. Engin Bermek idi. Önceki hafta üç genç kadın doktora öğrencimiz bana heyecanla, ‘Türkiye’den seçilen ilk kadın üyesiniz’ deyince, üyeliğimin değeri gözümde daha da arttı. Gençlerin azimli olmalarını, amaçlarına yönelik çok çalışmalarını, bilhassa kızların yılmamalarını ve hepsinin hep bilimle kalmasını isterim.” Ekibi ile birlikte hastalık genleri aradıklarını belirten Tolun “Akraba evliliği yapmış büyük ailelerde, çok nadir ya da yeni kalıtsal hastalıklar ortaya çıkar. Biz de ailedeki hastalığın nedeninin hangi gendeki kusur olduğunu bulmaya çalışırız. Bozuk geni bulduğumuzda, o genin hücrelerimizde, vücudumuzda ne gibi bir işlevi olduğunu ve hangi organlarımız için önemli olduğunu tam olarak anlarız. Bir yıl içinde buna benzer 12 gen keşfettik, bu sayının artacağını umuyoruz. İkinci çalışma alanımız ise, toplum genetiği üzerine. Uluslararası yoğun araştırmalarla, genlerimizin işlevlerini, genetik yapımızda ne gibi bozukluklar olabileceğini, bunların ne gibi sonuçlar doğurabileceğini anlamaktayız. Ama bir kişinin genetik yapısına bakarak, onun ileride hangi hastalıklara yakalanacağının bilinmesi beklenmesin.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler