Prof. Dr. Turan Yazgan son yolculuğuna uğurlandı
Kanser hastalığı nedeniyle iki gün önce vefat eden Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan (74) için İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve vakıfta tören düzenlendi.
Kanser hastalığı nedeniyle iki gün önce vefat eden Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan (74) için ilk tören, İÜ Rektörlük Binası'nda gerçekleştirildi. Yazgan'ın eşi Gülen, çocukları Korhan, Karahan ve Közhan Yazgan ile sevenleri ve akademisyenlerin katıldığı törende konuşan Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, sadece Türk dünyasının değil, İstanbul Üniversitesi'nin de ismi ve ülküsüyle hep aynı yönde giden bir büyüğünü kaybettiğini söyledi. Turan Yazgan'ın hizmetlerinin devamının herkesin üzerine vazife olması gerektiğini ifade eden Söylet, ''Allah ondan razı olsun. Mekanı cennet olsun'' dedi.
Edebi hayat için bu dünyada bir şeyler yapılması gerektiğine yürekten inandıklarını anlatan Söylet, Turan Yazgan'ın, ömrüne bir çok eser sığdırdığını, bir çok kişinin hayal bile edemediklerini gerçekleştirerek dünyadan ayrıldığını dile getirdi. Söylet, Yazgan'ın arkasında Türk dünyasına hizmet edecek bilim insanları bıraktığını ifade etti.
Kazakistan Çimkent Miras Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolat Mirzaliyev, Turan Yazgan'ın durmadan, yorulmadan hep çalışır bir şekilde hayatını sürdürdüğünü belirterek ''Yazgan, Türk dünyasını birleştirdi. Hocamız edebi evine gitti. Orada iyi olsun'' dedi.
Kırgızistan Celalabad İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kantörü Şaripoviç Toktamamatov, Turan Yazgan'ın, Türk dünyasında olduğu gibi Kırgızistan'da çok önemli çalışmalar yaptığını anlatarak, Kırgızistan'dan Türk öğrencileri Türkiye'ye getirerek okumalarına yardımcı olduğunu anlattı.
Toktamamatov, yakınlarına başsağlığı dileyerek, ''Turan Yazgan hocamızın hakka yürümesiyle onun açtığı bu kapı kapanmayacaktır. Onun yetiştirdiği öğrenci ve hocalarla bu yolda çalışmalarımıza devam edeceğiz'' diye konuştu.
Azerbaycan Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Abidoğlu, çok üzüntülü olduğunu belirterek, ''Hayatta insanlar iki şekilde yaşar. Birincileri kendileri için ikincileri ise milletleri için yaşıyor, mektepler açıyor. Bu insanlar, diğerlerinin gönüllerine adeta heykel dikiyor. Turan hocamızda bunlardan biriydi'' ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Turan Yazgan'ın, Türk dünyası gençlerine çok önem verdiğini ifade eden Abidoğlu, Yazgan'ın hayatının tüm gençlere örnek olması gerektiğini söyledi.
'O, bir çınar ağacıydı'
Azerbaycan Milletvekili şair Sabır Rüstemhanlı, Turan Yazgan'ın, Türk dünyası sevdalısı bir akademisyen olduğunu belirterek, ''Son yıllarında çok çileler çekti. Türk dünyası bıraktığı vakfa yardım etmeli. O, bir çınar ağacıydı. O bu millet için fikir üreten bir insandı'' değerlendirmesinde bulundu. Rüstemhanlı, Prof. Dr. Turan Yazgan'ın, Türk dünyasında fikirleriyle yaşayacağını kaydetti.
Kırım Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırıkoğlu, Türk dünyasının büyük bir insanını kaybettiğini belirterek, dostluklarının Yazgan'ın 1980'de kurduğu vakıfla başladığını, Turan Yazgan'ın, 25-30 kişinin yapacağı çalışmaları tek başına yaptığını, Türk dünyası çocuklarını okuttuğunu anlattı.
Prof. Dr. Turan Yazgan'ın naaşı, buradaki törenin ardından cenaze aracına konularak, Fatih'teki Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'na getirildi. Bu sırada cenaze aracının arkasından Türk cumhuriyetlerine ait bayraklar taşındı.
Vakıfta düzenlenen törende ise Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından dostları, Prof. Dr. Turan Yazgan ile ilgili anılarını anlattı. Vakıftaki törenin ardından Prof. Dr. Turan Yazgan'ın cenazesi, ikindi vakti kılınacak cenaze namazı için Fatih Camisi'ne götürüldü.
Kanser hastalığı nedeniyle iki gün önce vefat eden Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan, Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Yazgan için Fatih Camisi'nde düzenlenen cenaze töreninde, eşi Gülen ile çocukları Közhan, Korhan ve Karahan Yazgan taziyeleri kabul etti. Turan Yazgan'ın Türk bayrağına sarılı tabutunun üzerine Doğu Türkistan ve Kırım Özerk Cumhuriyeti bayraklarının konulduğu görüldü. Yakınları, Yazgan'ın tabutunun önüne gelerek dua etti. Törene katılan bazı kişiler, gözyaşlarını tutamadı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, eski bakanlardan Yaşar Okuyan ve Hasan Celal Güzel, İlhan Kesici, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, bazı milletvekilleri, sanatçı Orhan Gencebay ile vatandaşların katıldığı törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da çelenk gönderdi.
Cenaze namazını kıldıran Emin Işık, daha sonra yaptığı konuşmada, Yazgan için söylenecek çok şey olduğunu belirterek, ''Şu kalabalık, onun nasıl bir insan olduğunu söylemeye yeter. Son nefesine kadar her hizmete koşmuş, kendini milletine vakfetmiş bir insandı. Herhalde hocamızın ahireti dünyasından daha güzel olacaktır'' dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Yazgan'ın sakin ama kararlı bir insan olduğunu ve Türk dünyasında büyük hizmetler yürüttüğünü dile getirerek, ''Büyük izleri vardır. Sevenleri sadece Fatih Camisi'nin avlusunda değil, dünyanın her yerindedir. Mekanı cennet olsun'' ifadelerini kullandı.
Sanatçı Orhan Gencebay da Türk dünyasının büyük bir üstadını kaybettiklerini belirterek, ''Allah gani gani rahmet eylesin. O, verdiği bilgilerle, fikirleriyle hepimize ışık oldu. Son derece değerli bir üstadımızdı. Yaşamındaki görevini fevkalade yapan bir insan, nur içinde yatsın'' diye konuştu.
Yazgan'ın cenazesi, ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından omuzlara alınarak, cenaze arabasına taşındı. Cenazeye omuz verenler arasında, Bakan Eroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli de yer aldı.
Turan Yazgan'ın cenazesi, daha sonra götürüldüğü Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Mezarlıktaki defin törenine MHP Genel Başkanı Bahçeli de katıldı.
Turan Yazgan kimdir?
Isparta'nın Eğirdir ilçesinde 1938 yılında doğan Turan Yazgan, ilk ve orta öğreniminin ardından 1959 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. İmar ve İskan Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı'nda ''İktisadi Araştırmacı'' ve ''Bölge Plancısı'' unvanlarıyla beş yıl görev yapan Yazgan, 1963 yılında İtalya'ya, Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere gitti.
Yazgan, 1966 yılında İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girdi. ''Şehirleşme Açısından Türkiye'de İş Gücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi'' adlı tezle doktorasını tamamlayan Yazgan, 1971 yılında ''Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik'' konulu teziyle doçent oldu.
Turan Yazgan, 1977 ve 1978 yıllarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planının Genel Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planı'nı, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığı'na sundu. İktisat Fakültesi'nde 1979 yılında profesör olan Yazgan, üniversite senato üyeliği, üniversite yönetim kurulu üyeliği ve anabilim dalı başkanlığı yaptı.
Prof. Dr. Turan Yazgan, 2000 yılında istifa ederek üniversiteden emekliye ayrıldı. Prof. Dr. Turan Yazgan, 1980 yılında kurduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın genel başkanlığını yürütüyordu. Evli olan Turan Yazgan, üç çocuk babasıydı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi