Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu: Toplum sözleşmesi niteliği taşımıyor

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu referandum sonucunu değerlendirdi.

Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu: Toplum sözleşmesi niteliği taşımıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.04.2017 - 06:17

Galasataray Hukuk Fakültesi Dekanı, anayasa hukukçusu Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, yüzde 48.6 hayır oyuna karşı yüzde 51.4 ‘evet’ ile kabul edilen anayasa değişikliği sonucunun ‘toplum sözleşmesi niteliğinde’ olmadığını kaydetti. Anayasa değişikliklerinin nitelikli çoğunlukla kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Yüzbaşıoğlu, “İki kişiden birinin, toplumun yarısının kabul etmediği bir değişiklik nasıl toplum sözleşmesidir” diye sordu.

Anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, Türkiye’yi parlamenter demokratik sistemden ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiren anayasa değişikliği referandumu sonuçlarını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Öncelikle mühürsüz oy pusulalarının geçerli olduğuna karar veren YSK’yi eleştiren Yüzbaşıoğlu, “YSK, acele etti bu açıklamayı yapmakla. İtiraz süreleri dolduktan sonra bu açıklama yapsaydı daha doğru olurdu” dedi. Kanunun açık hükmü olduğuna işaret eden Yüzbaşıoğlu, “Açık hükme rağmen karar almaması, genelge çıkarmaması gerekirdi. O zaman genelgede niye açıklıyor? Kanun 2010’dan beri var. Elbette vatandaşın oyunu geçerli kılmak gerekir. O zaman niye genelge çıkarıyorsun, mühürsüz oylar geçerli değildir diye...” görüşünü kaydetti.

‘Sorun yaratır’

Referandum sonuçlarını değerlendiren Yüzbaşıoğlu, şunları kaydetti:

“Anayasalar toplum sözleşmesidir. Toplum sözleşmeleri nitelikli çoğunlukla olur. Yüzde 50-50 kabul edilen bir metin toplum sözleşmesi niteliğinde değildir. Anayasa değişiklikleri Meclis’te kabul edilirken 5’te üç çoğunluk aranıyordu. Sandıkta yüzde 60 oy çıkmadı. Aslında anayasaya göre hüküm koymak gerekir. Hükümet sistemini değiştiren bir değişiklik için referandumda da yüzde 60-70 gibi netilikle çoğunluk aranması gerekir. Anayasayı daha geniş mutabakatla değiştirmek gerekirdi. İki kişiden birinin, toplumun yarısının kabul etmediği değişiklik nasıl toplum sözleşmesidir? 61 Anayasası yüzde 60.5 oyla kabul edilmişti. Adalet Partisi karşı çıkmıştı sonuçlara. Toplumun yarısının benimsemediği bir metin olmuştu. Şimdi toplumun yarısının kabul etmediği bu anayasa değişikliğine toplumun saygısı, gönül bağlılığı düşük olacaktır. Uygulanması ve uzun ömürlü olması bakımından sorun yaratır. Toplumun yarısı yeni yönetim sistemini beğenmiyor, içine sinmiyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler