Prostat kanseri artık gözden kaçmayacak

Erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinde, tanı eziyeti sona erdi.

Prostat kanseri artık gözden kaçmayacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.03.2016 - 13:31

Minimal İnvaziv Üroloji Derneği tarafından düzenlenen “4. Ulusal Minimal İnvaziv (kapalı yöntem) Ürolojik Cerrahi Kongresi”, 3-6 Mart 2016 tarihleri arasındaTitanic Deluxe Otel, Belek-Antalya’da gerçekleştirildi.
Çok sayıda Ulusal ve Uluslararası bilim adamının konuşmacı olarak katıldığı, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini koruyan bu kongrede yeni gelişmeler katılımcılarla paylaşılıyor. Bilimsel programda yer alan önemli konu başlıkları yeni teknolojiler ve bilimsel gelişmeler ışığında tartışmaya açılıyor.
Erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinde, tanı eziyeti sona erdi. Prostat kanseri tanı ve tedavisinde devrim yaratan üç boyutlu yarı robotik füzyon biyopsi uygulaması artık Türkiye’de de uygulanıyor.
Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Derneği Başkanı Prof.Dr.Cenk Bilen, “Günümüzde prostat kanseri erken evrede yakalandığında ve doğru tedavi uygulandığında başarı oranı yüzde 90’ların üzerineçıkmaktadır. Yapılan araştırmalar tarama yoluyla prostat kanserinden ölüm oranının yüzde 30 oranında azaldığını göstermiştir. Hastalığın erken teşhisedilmesi halinde tedavi başarısı artacaktır. Tanı anında kanser sadece prostatla sınırlı ise hastanın tamamen iyileşme şansı çok yüksektir“ dedi.
MR TEKNOLOJİSİNDE GELİŞMELER
Prof.Dr.Cenk Bilen, “MR  teknolojisindeki gelişmeler ve yenilikler, özellikle 3 Tesla denilen yüksek çözünürlükteki cihazların gelişmesiyle birlikte prostatın daha iyi değerlendirilebilmesi artık mümkün, MR ile elde edilen görüntülerde özellikle saldırgan kanser odakları yüksek oranda tespit edilebilmektedir. Biyopside kullanılan iğnenin sapma olmadan kanserli bölgeye yüksek doğrulukta ulaşması sağlıyor. Navigasyon özelliği kanserli bölgenin yerini gösteriyor. Bu teknoloji sayesinde doğru yerden parça alınması mümkün oluyor“
Teknik, MR çekimiyle elde edilen bilgilerin özel bir cihaz yardımıyla parça alma işleminde kullanılan ultrason cihazının ortaya koyduğu görüntüyle üç boyutlu olarak birleştirilmesi esasına dayanıyor.

PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİNDE ABLASYON
Bu tedavide, prostatın içine yönlendirilen farklı enerji çeşitlerinin etkisi sonucunda oluşan ısı, prostat kanseri için ölümcül düzeyde sıcaklıklara ulaşır. Bu minimal invaziv ve kesisiz prosedür,hastaneye yatılmadan veya tek gecelik hastane yatışıyla gerçekleştirilir. Bu tedavide hastalar birkaç gün içinde iyileşir ve ameliyat sonrası etkiler genellikle asgari düzeydedir.
Bu tedavi üç yolla kullanılabilir:
•Prostat kanseri ilk teşhis edildiğinde prostatın tamamının tedavisi için
•Radyoterapi veya brakiterapi (çekirdekler) gibi bir ilk tedavinin ardından prostatta nükseden kanserde ‘kurtarma’ tedavisi için
• Prostatın sadece hastalıktan etkilenen bölümünün tedavisine yönelik ‘fokal terapi’ için.

Fokal terapi sadece, kanserleri daha az yaygın birablasyonişlemiyle kontrol edilebilecek küçüklükte olan erkeklerde kullanılabilir.
Ablasyon nasıl yapılır?
GENELLİKLEultrason kılavuzluğunda ciltten geçerek prostatın içine yerleştirilmiş olan, 3 mm veya daha küçük çaplı iğneler kullanır. Hedef dokuda tümörün yıkımına yol açar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler