“Putin, ülkesindeki radikal İslam’dan korkuyor”
TÜSİAD merkez binasında Boğaziçi Üniversitesi-TÜSİAD Dış Politika Forumu'nun ev sahipliğinde "Rus Dış Politikasında Yeni Aktivizm: Sorunlar ve Öngörüler" başlıklı bir toplantı düzenlendi.
Açılış konuşmasını Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz'ın yaptığı toplantıda Sofya Liberal Stratejiler Merkezi başkanı ve Avrupa Konseyi kurucu yönetim kurulu üyesi Ivan Krastev konuşmacı olarak yer aldı.
Ivan Krastev, konuşmasına başlarken Rus iç politikasını “Ülkede demokratik bir rejim olmamasına ve siyasetin liderlerin güçleri ekseninde şekillenmesine rağmen seçimler hala önemli. Çünkü seçimler rejimin meşruluğunun göstergesi” ifadeleriyle özetledi. Rusya’nın sahte bir demokrasi olmadığını ancak sahte bir otoriter rejim olduğunu vurgulayan Krastev, Rus siyasetinin seçim dışında farklı yöntemlerle ülkede baskı kurduğunu belirtti. Aynı zamanda Krastev, ülkede protestoların çok fazla olmayışını “Putin’e karşı bir alternatif olmaması, seçimlerin Putin için önemi ve halkın Sovyet rejimi sonrası bölünme korkusu” nedenleriyle açıkladı.
Orta Doğu’ya yönelik Rus dış politikasını “gelişmiş ve alana hakim” olarak tanımlayan Krastev, “Rusya hem bölgeye hem de aktörlere hakim. Eğer bir aktörle kopma yaşarsa bağlantı kurabileceği diğer aktörler de elinde bulunuyor. Suriye’de ileride Esad olmasa bile Rusya bölgedeki varlığını Kürt aktörler aracılığıyla sürdürür” dedi. Rusya’nın İŞİD’e karşı tutumunun gerekçesini “radikal İslam korkusu” olarak açıklayan Krastev, “IŞİD’e Çeçenistan’dan ve Orta Asya’dan katılım çok yüksek. Ülkesindeki radikal İslam’a yatkın oluşumlardan kurtulabilmesi için Rusya öncelikli olarak IŞİD’e karşı” dedi.
Rusya’nın Esad rejimini desteklemeye başlamasıyla beraber Orta Doğu’da Şii eksenli siyasete kaydığı yönündeki argümanlara karşı çıkan Ivan Krastev, “Putin’in ve Rusya’nın Mısır ile çok yakın ilişkileri var. Şimdi Sisi’yle, öncesinde Mübarek’le. Rusya’nın Orta Doğu konusunda kaygıları tamamen petrol fiyatlarıyla alakalı” açıklamasını yaptı.
Ivan Krastev, Suriye sorununun çözümü için Viyana’da Bosna-Hersek tipi bir federasyon önerisinin üzerinde durulduğunu söyledi. Kürtler için özerk bir bölge, Esad yanlıları için Bosna-Hersek’in içindeki Sırp Cumhuriyeti’de (Republika Srpska) olduğu gibi bir özerk yönetim ve diğerleri için federasyon gibi bir önerinin Viyana’da konuşulduğunu belirten Krastev, Avrupa’nın bu sorunun çözümü için mülteci krizi odaklı düşündüğünü belirtti. Bu noktada Krastev, Avrupa’nın perspektifini “Avrupa’ya gelen mülteciler IŞİD’den değil Esad rejiminden kaçıyorlar. Zaten öncelikle Avrupa’ya değil, Türkiye, Lübnan gibi ülkelere sığınıyorlar. Eğer Esad iktidarda kalmaya devam ederse, bu mültecilerin ülkelerine geri dönmesi için bir çözüm olmayacaktır” ifadesiyle açıkladı.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık