Radyoaktivitenin kaşifi Marie Curie
8-14 Mart Bilim ve Teknoloji haftası kapsamında Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu, radyoaktivitenin kaşifi Marie Curie hakkında bir söyleşiye önceki gün ev sahipliği yaptı.
Söyleşide, Türkiye Bilimler Akedemisi (TÜBA) Başkanı Prof.Dr.Yücel Kanpolat ve Cumhuriyet gazetesi Bilim Teknoloji Dergisi editörü Orhan Bursalı, Marie Curie'nin hayatını, bilim dünyasına katkılarını ele aldılar. Bilim kahramanı, öncü ve örnek bilim kadını Madam Curie hakkında çekilen filmden parçaların da gösterildiği söyleşide, aldığı Nobel ödül paralarının çok önemli kısmını laboratuvar ve eğitime harcadığının, eğitime verdiği önemin altı çizildi. Curie’nin çocuklar için hazırladığı çok basit fizik deneyleri anlatan ve Türkçe’ye TÜBA tarafından kazandırılan kitabı tanıtıldı.
Curie, Paris’e okumak için gelen Polonyalı yoksul genç bir kızdır, fizik lisansını başarıyla elde eder, Piere Curie’yle tanışıp evlenir ve onunla birlikte radyoaktiviteyi keşfeder; karı koca Nobel Fizik Ödülü’nü iki kez kazanırlar. Erkeklerin egemen olduğu bir topluma zekâsı, inatçılığı, bağımsızlığıyla kendini kabul ettiren Marie Curie özellikle az bilinen yanı bilim eğitiminin dünyadaki öncüsü olmasıdır. İşte bu söyleşi; TÜBA’nın yayınladığı eğitim kitabı ve Yapı Kredi’nin yayınladığı kadın fizikçi Françoise Balibar’ın yazdığı “Maria Curie- Bilgin ni, Biimin Meryem Anası mı?” kitabını da tanıtarak örnek bilim kadınını kaşif olduğu kadar eğitimci yanına da dikkat çekti.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!