Rakıya değil ‘rakılı muhabbet’e buz kattılar!
Önceki akşamki törenle son bulan 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’ne bu yıl ‘kapanış töreni’ndeki sansür olayı damga vurdu.
Geçen yıl Gezi Direnişi konulu ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ belgesel filmine festival yönetimince sansür yapılması sonrası epey çalkantılı geçen Antalya Film Festivali’ne bu yıl ‘kapanış töreni’ndeki sansür olayı damga vurdu.
Açılış töreninden başlayalım. Bildiğiniz gibi, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve festivalin başkanı Menderes Türel, açılış ve kapanış töreni için kıyafet şıklığı şartı getirmiş ve ‘kot pantolon’u yasaklamıştı! Ancak açılış töreni için mekâna girmek isteyen bir gazetecinin kot pantolon giydiği için görevliler tarafından törene alınmak istememesi ilk etapta abartılı bir uygulama oldu. Kapanış gecesinin sunucusu Oktay Kaynarca kıyafet kuralını yeniden hatırlattı. Açılış töreni öncesi düzenlenen kokteylde ise alkol servis edilmedi. Kapanış töreni ise geceye damga vuran filmin adı gibi ‘Sarmaşık’tı... Bir gemi üzerinden iktidar olgusunu ele alan ‘Sarmaşık’la ‘en iyi’ ödülleri toplayan Tolga Karaçelik’in, ödülünü Can Dündar ile Erdem Gül’e adayan konuşmasını, töreni canlı yayımlayan ve yayınında ‘Sansüre Hayır’ logosuna yer veren televizyon kanalı AHaber görmek istemedi! Karaçelik’in bu konuşması sırasında kameralar Karaçelik’ten çekildi ve Antalya’ya çevrildi... Bu ilk sansürden sonra yine ‘Sarmaşık’taki rolüyle ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü alan Nadir Sarıbacak’ın da muhabbeti kesildi! Sarıbacak, “Çay, rakı muhabbeti yapalım, bizi kardeşlik ve muhabbet kurtaracak” cümlesiyle üzerinde durduğu muhabbet “rakı”dan sonra kanal tarafından sansürlendi. Ama, törenin ardından düzenlenen geleneksel festival partisinde kadehleri muhabbete kaldırdık... Partide de önce tören ve festival sohbetleri yapıldı, sonra da sekiz günlük festivalin yorgunluğu müzik ve dansla atıldı
Katılım azdı
Öte yandan festivalin bu yıl katılım açısından pek parlak geçmediğini söyleyebiliriz. Sektörden kırgınlıkların olması, festival tarihinin G20 nedeniyle alışılmış tarihinin dışına çıkması bu durumun nedenlerinden olabilir. Antalyalıların film gösterimi sonrası düzenlenen panellere bu yılki katılımı çok azdı. ‘Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin adından Altın Portakal’ın çıkartılarak ‘Uluslararası Antalya Film Festivali’ yapıldığı festivalin bu hamlesi her ne kadar kenti, Antalya’yı öne çıkarmak isteyen bir hamle olsa da, konukların dilinde hâlâ festivalle özdeşleşmiş Altın Portakal adı vardı.
Film Forum’un işlevi
Bu yıldan itibaren ödül töreni gecesi, artan ödül kategorisi nedeniyle iki gece olarak bölündü ancak bu durum basın mensupları ve konukları da böldü. Bu yıl ulusal yarışmadan daha çok uluslararası yarışma bölümünün seçkisi güçlü bulundu. Ortak yapım ve proje geliştirme platformu olan Antalya Film Forum bu yıl öne çıkarıldı. Film Forum’dan geçen yıl ödül alan ‘Sarmaşık’ ve ‘Rüzgrın Hatıraları’ filmi bu yıl festivalde yarıştı. Dolayısıyla, Film Forum’un işlevi ana yarışmaya bir ön hazırlık olarak evrilmeye başladı. Festival, Film Forum vesilesiyle kendi bünyesinde, ana bölümde yarışacak filmleri bir nevî önceden seçmiş olacak. l ANTALYA
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması