Rapor: Biber gazı zararlı
Mersin'de Gezi Direnişi sırasında yüzüne sıkılan biber gazıyla dilinin bir bölümünü kaybeden ve konuşma problemi yaşayan Mehmet İstif (36) ile ilgili Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan raporda, İstif'in ağzındaki ve boğazındaki yaraların biber gazı nedeniyle meydana geldiği kesinleşti. İsif'in avukatları biber gazının içindeki kimyasal maddelerin tespit edilmesi ve gaz kullanımının sınırlandırılması için dava açmaya hazırlanıyor.
Mersin’de 20 Haziran tarihinde yapılan Gezi eylemine katılan Mehmet İstif’in yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkılmış ve ağız içinde yaralar oluşan İstif, hastanede tedavi altına alınmasına rağmen, dilinde oluşan enfeksiyon nedeniyle dilinin dörtte birini kaybetmişti. Yaklaşık 2 aydır hastanede tedavi gören İstif’in ağız içindeki ve dilindeki yaralar hâlâ tam iyileşmediği gibi enfeksiyon tükürük bezlerine de sıçradı. İstif’in konuşma bozukluğu da ilerledi. İstif’in bir süre daha hastanede tedavi edileceği belirtildi. Vakayla ilgili ilk incelemeyi yapan Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı heyeti de ön raporunu yazarak fakültenin ilgili birimlerine ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Raporda, vakaya neden olan biber gazının içerdiği maddeler hakkında bilgi verilmedi, ancak hastada görülen belirtilerin, “basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte olmadığı” vurgulandı.
Stres bozukluğu yaşıyor
Raporda ayrıca Mehmet İstif’in olayın niteliği nedeniyle psikiyatri servisine yönlendirildiği, burada da hastanın travma sonrası stres bozukluğu yaşadığının tespit edildiği vurgulandı. Raporun sonuç bölümünde, “Yaralar basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte değildir. Vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olabilecek niteliktedir. Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflaması veya yitirilmesi niteliğinde olup olmadığının belirlenmesi için şahsın olay tarihinden 6 ay sonra MEÜ Adli Tıp Anabilim Dalı’na muayene için gönderilmesi gerekir” denildi.
Biber gazı sınırlandırılsın
Adli Tıp raporu üzerine İstif’in avukatları da harekete geçti. İstif’in avukatı olay günü kullanılan biber gazının türünün belirlenmesi, söz konusu gazın içindeki kimyasal maddelerin tespit edilmesi ve son aşamada gaz kullanımının sınırlandırılması amacıyla dava açmaya hazırlanıyor. Avukatlar, yetkililerin “kalıcı etkisi yok” diye savunduğu biber gazının kalıcı etki bıraktığını ve sağlığı tehdit ettiğini, Mehmet İstif’in sağlık deneyimleri üzerinden ispatlamaya çalışacak. Sağlık sorunları daha da ilerleyen İstif, enfeksiyonun tükürük bezlerine yayıldığına dikkat çekerek “Daha önce de pek çok insan biber gazı nedeniyle öldü. İstanbul’da biber gazı sıkılan insanların vücutlarında yanmalar oluştu. Ben biber gazındaki kimyasal içeriğin ortaya çıkarılması ve bu gazın yasaklanması için hukuk mücadelesi başlatacağım” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza