Rasmussen NATO Genel Sekreteri oldu
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Türkiye'nin uzun süren direncine rağmen Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri olması konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı. Rasmussen'in 1 Ağustos'ta göreve başlayacağı bildirildi.
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO genel sekreterliğine adaylığına Türkiye'den de onay almak için yapılan temaslar sürerken, Danimarka'nın TV2 televizyonu Rasmussen'in NATO, Genel Sekreteri olacağını duyurmuştu.
Rasmussen'in 1 Ağustos'ta göreve başlayacağı da açıklandı.
"Elimden gelenin en iyisini yapacağım"
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, "yeni NATO Genel Sekreteri olarak elimden gelenin en iyisini yapacağını" söyledi. Rasmussen düzenlenen basın toplantısında, "Bugün tarihi bir gün. Sadece NATO genel sekreterliği üzerinde karara vardığımız için değil. Bugün en başarılı barış hareketlerinden birini kutluyoruz. Fransız-Alman dostluğunu kutluyoruz, Avrupa'nın birliğini kutluyoruz, NATO müttefikliğinin 60. yılını kutluyoruz" dedi.
Rasmussen, NATO'nun bugünkü toplantısından sonra yeni bir sayfa açıldığını belirterek, "21. yüzyılın yeni zorluklarına karşı hazırız" diye konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy de Rasmussen ile ilgili, "Rasmussen, insan haklarına daima saygılı bir isim olmuştur" dedi.
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ise düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin itirazlarının nasıl aşıldığının sorulması üzerine, Rasmussen'in oy birliğiyle seçildiğine dikkati çekti.
De Hoop Scheffer, NATO'daki görüşmelerde 10'dan fazla NATO üyesi ülkenin, Afganistan'a asker, polis, eğitim ve para yardımı taahhüdünde bulunduğunu da söyledi. De Hoop Scheffer, "Afganistan'daki seçimler sırasında görev yapacak askerleri ve polisi destekleyeceğiz. Bu, belki de zirvenin en önemli sonucudur" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de yaptığı konuşmada kendisinin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Rasmussen'i desteklediklerini açıkladı.
''Türkiye'nin çekincelerini anlıyorum''
NATO Genel Sekreterliği görevine seçilen Anders Fogh Rasmussen, ''Türkiye'nin endişelerin anladığını'' belirtti ve ''genel sekreterlik görevi boyunca Türkiye ile yakın işbirliği içinde olacağını''söyledi. Rasmussen, zirvenin ardından bugün bir basın toplantısı düzenledi. ''Türkiye'nin stratejik olarak önemli bir ittifak üyesi olduğunu'' belirten Rasmussen, ''Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa ve Ortadoğu arasında köprü rolü oynadığını'' bildirdi.
''Türkiye'nin bölücü terör örgütünün Danimarka'dan TV yayını yapması'' ve ''karikatür krizi'' ile ilgili olarak çekincelerinin hatırlatılması üzerine Rasmussen, ''Türkiye'nin endişelerini tamamen anlıyorum. Türkiye ile yakın işbirliği içinde olacağım. Müslüman dünyası ile iyi ilişkiler kuracağım'' dedi. Rasmussen, bölücü terör örgütünün yayın organı ile ilgili olarak gerekli kanıtlarını sağlanması ve mahkemenin bu konuda karar alması halinde Danimarka'nın da gerekeni yapacağını ifade etti.
Erdoğan: Obama garanti verdi, vetoyu geri çektik
Erdoğan'ın konuşması şöyle:
"Çekincelerimizi zirvede beyan ettik. Bugün sabahtan itibaren tekrar Avrupa liderleriyle ve Cymhurbaşkanımızla görüştük. Son gelinen noktada çekincelerimizi bildirdik. Sayın Obama'nın garantörlüğünde çözüldüğü söylendi bize. Bunun üzerine Sayın Cumhurbaşkanımız olur verdi. Temennimiz odur ki çekincelerimize sebep olan taahhütler yerine getirilir.
Bize verdikleri taahhütler şunlar:
- Roj Tv yayınının durdurulması
- İslam ülkeleriyle diyalog
- Genel Sekreter yardımcısının Türk olması
Yeni başlayan süreçte NATO'nun en güçlü ikinci ülkesi olarak burada en sağlıklı kararı alabilmeye çalıştık."
Sarkozy: Sonuca ulaşılacağına inancımız tamdı
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "NATO Genel Sekreteri seçiminde bir sonuca ulaşılacağına inancımız tamdı" dedi.
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'i yeni genel sekreter olarak ilan etmesinden sonra evsahibi ülkelerin liderleri Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak basın toplantısı düzenledi. Sarkozy, Almanya ile Fransa'nın Rasmussen'i desteklediğini belirterek, Rasmussen'e yeni görevinde başarılar dilediklerini söyledi. Sarkozy, ilk defa bir NATO zirvesine katılan ABD Başkanı Barack Obama'nın da zirvede somut çözümler alınması çerçevesinde büyük çaba gösterdiğini belirtti.
Rasmussen'i tebrik eden ve yeni görevinde başarılar dileyen Merkel de "Türkiye engelinin nasıl aşıldığının" sorulması üzerine, toplantıya katılan bütün liderlerin, Rasmussen'i desteklemesi konusunda kararlı olduklarını kaydetti. Rasmussen'in genel sekreterliği için oy birliği gerektiğini hatırlatan Merkel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmelerin ardından mutabakat sağlandığını ifade etti.
Sarkozy ise ittifak üyeleri arasında görüş ayrılıkları olmasının son derece doğal olduğunu, görüş ayrılıklarının G-20 zirvesinde de ortaya çıktığını, önemli olanın sorunların yapıcı ortamda çözülmesi olduğunu söyledi.
Obama Türkiye'ye teşekkür etti
ABD Başkanı Barack Obama, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği adaylığına onay veren Türkiye'ye teşekkür etti.
NATO zirvesinin yapıldığı Strasbourg'da basın toplantısı düzenleyen Obama, Rasmussen'i önemli bir şöhrete sahip bir devlet adamı olarak gördüklerini belirterek, "Rasmussen'in başarılı olacağına inanıyorum" dedi. ABD Başkanı Türkiye'ye de Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine seçilebilmesi için onay vermesi nedeniyle teşekkür etti. Rasmussen'in seçimi için bütün üyelerin oybirliğinin gerektiğini hatırlatan Obama, Türkiye'nin itirazlarına üstü kapalı atıfta bulunarak, sağlanan mutabakattan dolayı teşekkür ettiklerini söyledi.
Zirve sona erdi
NATO'nun 60. yılını kutladığı Strasbourg-Kehl zirvesi, yeni genel sekreterin belirlenmesine ilişkin pürüzlerin aşılması ve ortak bildirinin yayımlanmasıyla sona erdi.
Bildiride, Arnavutluk ve Hırvatistan'ın NATO'ya katılımlarından duyulan memnuniyet ifade edildi, kapıların yeni adaylara açık olduğu mesajı verildi, Makedonya'nın, Yunanistan'ın itirazından kaynaklanan isim sorununu aşarak İttifak'a katılması dileği yansıtıldı. NATO'nun güvenliğinin bölünmezliği ve dayanışma ilkesine bağlılığı teyit edilen bildiride, Fransa'nın, İttifak'ın askeri yapısına tam katılım kararı almasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
Devlet ve hükümet başkanları, NATO operasyonlarına katılan 75 bin askerin fedakarlıklarını selamladıkları bildiride, Avrupa-Atlantik barış ve güvenlik alanında ortak değerler üzerinde durdular. Müttefikler, Afganistan'da güvenlik ve istikrar sağlanmasının, kendi güvenlikleri açısından taşıdığı önem üzerinde durdular, bu konuda da ortak çaba ve dayanışma içinde kalacakları mesajı verdiler. Bildiride Balkanlar, Kosova, Irak, Somali, Darfur, Sudan gibi dosyalar da ele alınırken ve irade beyanlarında bulunulurken, terörizme karşı mücadeledeki kararlılık ve dayanışma iradesi de vurgulandı.
Devlet ve hükümet başkanları, İttifak'ın 21. yüzyıl koşul ve tehditlerine uyarlanması, yeteneklerinin artırılması, yeni stratejilerin belirlenmesi gibi konulara da değindiler. Ortak bildiride, NATO ile AB'nin ortak değer ve stratejileri paylaştıkları belirtilerek, bu kurumların işbirliğinin önemine değinildi. Bildiride, Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelere sıcak mesajlar yansıtılarak, bu ülkelerle işbirliğinin geliştirileceği ifade edildi. NATO Konseyi, Rusya ile ilişkiler konusunda da diyalog irade ve çağrısı yansıttı.
Bildiride, NATO'nun küresel işbirliğine, çeşitli ülkelerle temaslarına verilen önemin altı çizildi, Akdeniz ülkeleri ile bağlantılara ve Akdeniz diyaloğu ile Karadeniz bölgesine değinildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama