Refah altı yıldır artmıyor
CHP’li Selin Böke’nin parti meclisine sunduğu raporda çarpıcı uyarılar sıralandı. Rapora göre, işsizler 6 milyona yaklaştı. Yabancı yatırım 10 yılın en düşüğünde.
CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Parti Meclisi’ne sunduğu raporda, ekonomideki çöküş tablosunu 5 çarpıcı başlıkta sıraladı.
3 yıldır büyümenin potansiyel büyüme oranının altında kaldığına işaret eden Böke, rakamın yüzde 3’e ulaşmasının bile zorlaştığını ifade etti.
Böke, PM’ye sunduğu raporunda, 2015 yılına yönelik şu ekonomik değerlendirmeleri yaptı:
-Refah düzeyi düşüyor:
Türkiye ekonomisinde makroekonomik dengeler 2015’te de olumsuz yönde gelişti. Üç yıldır büyüme, potansiyel büyüme oranımızın altında ve yüzde 3 düzeyine ulaşmak dahi artık zorlaştı. Ayrıca refah düzeyimiz de son 6 yıldır artmamakta, hatta son dönemde düşüyor.
-İşsizlik 6 milyona dayandı:
Büyümenin düşüklüğü işsizlik oranlarının yüksek seyrine katkıda bulunuyor. Resmi rakamlara göre işsizlik yüzde 10.1 oranında, ancak ümidini kaybetmiş vatandaşlarımız da dahil edildiğinde işsizlerin 6 milyona yaklaştığı biliniyor.
-Merkez’in özerkliği yok edildi:
Türkiye son yıllarda enflasyonun kontrolünde başarısız oldu. MB’nin yüksek enflasyonu önlemek için kullanabileceği yöntemler başta Cumhurbaşkanı olmak üzere siyasiler tarafında engellenmekte, bankanın özerkliğinin fiilen yok edilmesinde de hükümet seyirci kalmıştır. Bu kötü yönetim sonucunda Türkiye ile ekonomisi karşılaştırılabilir 58 ülke arasında Türkiye en yüksek enflasyonlu ilk 6-7 ülkeden biri konumunda.
-200 milyar dolarlık finansman gerekli:
Ekonomideki yavaşlamaya rağmen cari açık halen GSYH’nin yüzde 5’i üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bu da Türkiye’nin orta teknoloji tuzağından kurtulmak için yapısal reform ihtiyacına işaret ediyor. Önümüzdeki bir yıl içerisinde yaklaşık 200 milyar dolar değerinde bir dış finansman ihtiyacı mevcut
-Yabancı yatırım dipte:
İhracatımız peş peşe 9 aydır düştü. Artan güvenlik riski ve jeopolitik risklerle birlikte Rusya ekonomisindeki yavaşlama da turizm gelirlerini olumsuz etkiliyor. 2003- 2007 arasındaki 20 çeyrekte büyümenin neredeyse yarısı özel yatırımlardan geldiği halde son 3 yılda büyümeye özel yatırımlar azaltıcı yönde etki etti.
-Doğrudan yabancı yatırımlar son 10 yılın en düşük düzeyinde.
2005-2009 arasında yıllık net 15 milyar doların üzerinde olan doğrudan yabancı yatırımlar şu anda 4.9 milyar dolar düzeyine düştü. Büyümeyen, gelirini adil dağıtmayan ve güven duyulmayan bir ekonomide doğal olarak tasarruf oranları da artmıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Rojin Kabaiş'in kesin ölüm nedeni belli oldu
- Arnavutköy'de sürpriz hasat: Sanki hiç toplanmamış gibi
- Memurlar için yeni dönem başlıyor
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki