'Referandum yap' önerisi

İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın’ın da aralarında bulunduğu isimler koalisyon konusunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na kritik önerilerde bulundu.

Yayınlanma: 27.06.2015 - 23:09
Abone Ol google-news

DYP-SHP koalisyonunda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev alan İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın’ın, Almanya’da Hıristiyan Demokratlarla koalisyon ortaklığı yapan sosyal demokrat SPD’nin yaptığı gibi AKP ile koalisyonu “örgüt referandumu”na sunması önerisinde bulunduğu öğrenildi. Bu öneriyi de değerlendirmeye alan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise AKP’den gelecek koalisyon teklifine hemen yanıt vermeyeceği ve “yetkili organlara soracağım” diyerek, diğer partilerin de tavrını görmek için zaman kazanma taktiği izleyeceği belirtiliyor.

Cumhuriyet’e yaptığı “Rövanşist olmayacağız” açıklaması ile AKP ile koalisyon seçeneğine “açık kapı” bırakan Kılıçdaroğlu, olası koalisyona dönük hazırlıklar ve izlenecek strateji konusunda da görüş alışverişini sürdürüyor. Geçmişte koalisyon hükümetlerinde yer alan partinin bazı önemli isimleri Kılıçdaroğlu’na geçmiş deneyimlerini anlatırken, “dikkat edilmesi gereken” konularda da öneride bulunuyor. Bu kapsamda, Kılıçdaroğlu ile görüşen Karayalçın’ın, DYP koalisyonu sırasında yaşadığı örnekleri de anlatarak, bir dizi öneri sunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Karayalçın, özellikle AKP ile yaşanabilecek “güven sorunu”nu aşmak için partisinin önceliklerini “hükümet protokolünde detaylı” olarak yer vermesini isteyerek, kendisinin DYP koalisyonunda bu konuda yaşadığı sorunla ilgili de şu ilginç anektodu anlattı:

“1993’te biz SHP olarak kamu çalışanlarına, memurlara grevli toplusözleşmeli sendikal hak sağlanmasını istedik. Ancak Tansu Çiller, önümüze, koalisyon ve hükümet protokolünü koydu, ‘Sadece sendikal hak verilmesi yazıyor’ dedi. Ortağınız bu yönde düzenleme istemiyorsa, bu tür sorunlarla karşılaşabilirsiniz. O nedenle, koalisyon protokolü genel ilkeleri belirler, ancak hükümet protokolünde detaylar net olarak ortaya konulmalı.”

Karayalçın’ın Kılıçdaroğlu’na “Olası AKP koalisyonu formülü, önseçim delegeleri ve bizzat parti örgütleri düzeyinde referanduma götürebilir. Böylece koalisyon pazarlıklarında partinin eli güçlenir” önerisi getirdiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler