Referandumun iptalini isteyen HDP'den YSK Başkanı hakkında suç duyurusu

ANKARA'da Halkların Demokratik Partisi (HDP), referandumun iptali için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu. YSK Başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Referandumun iptalini isteyen HDP'den YSK Başkanı hakkında suç duyurusu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.04.2017 - 10:55




Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, beraberinde milletvekilleri Mithat Sancar, İmam Taşçıer, Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan ve Bedia Özgökçe Ertan ile birlikte Yüksek Seçim Kurulu'na geldi. Burada YSK'ya referandum sonuçlarının iptali başvurusunda bulunan HDP'liler çıkışta açıklamalarda bulundu.

"EN FAZLA BASKIYA PARTİMİZ MARUZ KALDI"

Burada konuşan Milletvekili Mithat Sancar, 16 Nisan'da yapılan referandumun iptali için başvuru yaptıklarını söyledi. İptal gerekçelerini YSK'ya dile getirdiklerini söyleyen Mithat Sancar, “Esasen bu anayasa değişikliği gündeme geldiği andan itibaren meşrutiyetten yoksun içinde gerçekleşti. Henüz anayasa komisyonunda konuşmalar devam ederken Eş başkanlarımız ve milletvekillerimizin tutuklanması o görüşmelerin hukuka aykırı olduğunu belirtmiştik. Referanduma gittiğimiz şartları ayrıntılı değerlendirmeye gerek yok. OHAL şartlarında referandum süreci yaşandı. Eşitsizlik şartlar altında gerçekleşti. Referandum sürecinde en fazla baskıya 'hayır' cephesi, en fazlada partimiz maruz kaldı. 'Hayır' cephesi baskı yaşarken 'evet' cephesi yine anayasaya kanunları iptal ederek devletin imkanlarını kullanarak kampanya yapmıştır. Hükumet ve üyeleri açılış törenleri adı altında yine devlet kaynakları kullanarak 'evet' kampanyası yürütmüşlerdir. Bu hem anayasaya aykırıdır hem etik kurallara aykırıdır. Tüm açıdan eşitsizlik seçim süreci yaşanmıştır. Bunun adil seçim sonucunu doğurması mümkün değildi" dedi.

"YSK'DAN BEKLENTİMİZ, SEÇİMİN İPTALİN KARAR VERMESİDİR"

Seçim günü çok sayıda ihlal ile karşılaştıklarını söyleyen Mithat Sancar, şöyle konuştu: "Kürt illerinde blok 'evet' oyu çıkan sandık sayısı dikkat çekici kadar fazla. Bu blok oyların bir defa seçim güvenliğini geçerliliğini bozduğunu çok rahat söyleyebiliriz. Seçim sakattır. Mühürsüz oylar kabul edilemez. Bu nedenle bu seçim yapılış şekli sureti ile adil değildir. Bu seçimin düzeltilmesi imkanı yoktur tek bir yol var seçimin iptali. Referandum iptal edilmeden bu tartışmaları bitirmek mümkün olmayacaktır. YSK Türkiye'de demokrasi kültürünü daha fazla tahrip etmek istemiyorsa seçimin iptaline karar vermelidir. Eğer YSK bu kararı vermezse referandum edebiyen şaibeli kalacaktır. Türkiye'de böyle bir derin yara açmamak için YSK'dan beklentimiz seçimin iptaline karar vermektir."

Hükumete seslenen Mithat Sancar, demokratik ortamda yeni bir anayasa sürecinin başlatılması çağrısında bulunarak, Ondan sonra çıkacak sonucu toplumun büyük bir kısmı sahip çıkacaktır" dedi. Mithat Sancar ayrıca, YSK Başkanı Sadi Güven hakkında görevini kötüye kullanmak iddiası ile savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirti.

YSK Başkanı hakkında suç duyurusu

HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP), Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven ve YSK üyeleri hakkında, görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle Ankara Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ve hukuktan sorumlu MYK üyesi Pınar Akdemir adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan Ahmet Yıldırım, referandumun iptal edilmesi gerektiğini belirterek, "16.00'da doğudaki illerimizde, 17.00'da batıdaki illerimizde oy verme işlemi bittikten yaklaşık 70 dakika sonra YSK'nın bir duyurusu ile maalesef bir karar değişikliğine gidildi. Bu da daha önceki seçimlerde sıklıkla tecrübe ettiğimiz mühürsüz oy pusulaları ile mühürsüz zarfların geçersiz sayılacağı kuralının ihlali idi. Buradan hareketle YSK Başkanı ve üyeleri çok açık bir şekilde görevlerine sahip çıkmamış, daha önce vermiş oldukları bir kararı inkar edercesine referanduma gölgeyi kendileri düşürmüştür. Siyasi partilerin itirazlarını değerlendirip, referandumun iptali yönünde bir karar almadıkları sürece, bu referandum toplum vicdanında meşruiyet kazanmayacaktır" dedi.

FUTBOL MAÇI ÖRNEĞİ

Daha önceki karara bir örnek veren Yıldırım, "30 Mart 2014'te Bitlis Güroymak ilçesindeki seçime AKP itiraz ediyor, aynı YSK, bir sandıktaki oyların mühürsüz olması nedeniyle ilçedeki seçimi iptal ediyor. Durum, bir futbol maçında, kaleye giren topu bir oyuncu elle çıkardığında bunun penaltı olması gerekirken, maç bittikten sonra bunun penaltı sayılmamasına benziyor" diye konuştu.

KARAR TOPLUMSUL KAMPLAŞMAYI BESLEYECEK

Açıklamasında 1982 anayasasını hatırlatan Yıldırım, "

Şimdi bütün şaibeli durumlara rağmen, hukuka aykırılık orta yerde dururken, 51.4 ile geçirilmiş olan bu değişiklik ülkeye mutluluk ve istikrar sağlamayacaktır. Karar, toplumsal kamplaşmayı besleyecek şeklinde bir kaygımız vardır. Meclis'i dün sadece 4 saat açık tutmalarının ve apar topar kapatmalarının nedeni de, meşruiyet sorunu olan referandum sonucunun gündeme gelmesini istememeleridir. YSK Başkanı ve üyeleri hakkında, belirttiğim ve daha sayamadığım nedenlerden görevlerini kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunduk" diyerek açıklamasını bitirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler