'Reformlara karşı çıkmayın' çağrısı

ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın çökmesinin yıldönümünde konuşan ABD Başkanı Barack Obama, finansal kurumlara finans sitemini düzenleyici reformlara karşı çıkmaması çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 14.09.2009 - 18:48
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama, ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın çökmesinin yıl dönümünde New York'ta Wall Street'teki tarihi Federal Hall binasında yaptığı konuşmada, Kongre'den, finans sistemiyle ilgili yaptığı önerileri yıl sonuna kadar geçirmesi talebinde bulundu.

Wall Street'i, ABD'ye ikinci bir ''Büyük Buhran'' tehdidi yaratacak kayıtsız ve kontrolsüz davranışlardan uzak durması konusunda uyaran Obama, ABD ekonomisi ve finans sistemi aşağı yönlü bir sarmaldan çıkıyor olsa bile daha fazla kurtarma paketi hazırlayamayacaklarını ifade etti.
Obama, şöyle konuştu:
''Ekonomi ve finans sistemi düzelme işaretleri gösterse de bu normalleşme kayıtsızlığa yol açamaz. Maalesef, finans sektöründe bu anı yanlış okuyanlar var. Onlar Lehman vakasından ve halen düzelmeye çalıştığımız krizden ders çıkarmak yerine olanları görmezden geliyorlar.
Bu yüzden onların sözlerime kulak asmalarını istiyorum: bu krizin kalbindeki umursamaz davranışların ve aşırı başıboşluğun olduğu günlere geri dönmeyeceğiz.''

Obama, ''Finansal sistemin istikrarı için hükümetin müdahalesine ihtiyaç duyulması devam etse bile bu gereklilik azalıyor'' diye konuştu.

Krizin tekrarlanmasını önlemedeki kararlılığının işareti olarak Obama, tüketicileri korumak için yeni kurallar konulması, bu kuralları uygulamak için Tüketici Finans Koruma Kurumu (CFPA) kurulması, yetkililerin harekete geçmesini engelleyen yasal boşlukların giderilmesi dahil birkaç cephede birden soruna müdahale ettiğini ifade etti.

Obama, bu ay sonunda ABD'nin Pittsburgh kentinde yapılacak G-20 liderler zirvesinde ülkesinin, küresel talebi teşvik etmenin yanı sıra bu tür derin ve sürekli küresel resesyona yol açan sorunlara çözüm bulmanın yolları üzerinde yoğunlaşacağını belirtti.

Bankacılık işlemlerinin çok karmaşık olduğu ve potansiyel olarak risk taşıyan finansal ürünlerin işlem gördüğü piyasalarda şeffaflığın artırılmasını isteyen Obama yönetimi, ABD Merkez Bankası'na (Fed) yeni yönetim gücü vermeyi ve şirketlerin çok büyük olmasını önlemek amacıyla hazırlanmış koşulların uygulanmasını planlıyor.

Bu arada ABD'nin, Çin'den ithal edilen otomobil ve kamyonet lastiklerine uygulanan yüzde 4'lük gümrük vergisi oranını yüzde 35'e yükselterek, bu ürünün ithaline kısıtlama getirmesini savunan Obama, ticaret sisteminin çalışması için ticaret anlaşmalarının uygulanması gerektiğini, bu yüzden bu kararı aldığını söyledi.

Kışkırtıcı olmak ya da korumacılığı artırmak için davranmadığını belirten Obama,ticareti artırmanın ve ticaret anlaşmalarının ABD'nin ekonomik büyümesini temeli olduğunu, ticaret anlaşmalarını uygulamanın açık ve serbest ticaret sistemini sürdürmenin parçasını oluşturduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler