RF-4 uçuştan kaldırılacaktı

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cömert'in RF-4 uçaklarını envanterden çıkarmayı planladığı ancak bunu gerçekleştiremediği öğrenildi.

Yayınlanma: 26.06.2012 - 11:48
Abone Ol google-news

Türk RF-4 savaş uçağının Akdeniz’in uluslararası sularında Suriye hava savunma bataryaları tarafından düşürülmesi, dikkatlerin bu uçaklara çevrilmesine neden oldu. Düşen F-4’ün İsrail tarafından değil, Aselsan tarafından “Işık Projesi” adı altında modernize edilen uçaklardan olduğu öğrenildi. Aselsan tarafından modernize edilen 18 uçaktan biri Konya’da düştü, diğeri ise Suriye tarafından vuruldu. 2007 yılında görev süresini tamamlayarak emekliye ayrılan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert’in modernize edilen son RF-4 uçaklarını Türk Hava Kuvvetleri envanterinden çıkarmayı planladığı ancak bunu gerçekleştiremediği öğrenildi. Cömert’in bu yöndeki eğilimine ise uçakların eski ve bakım masraflarının fazla olmasının neden olduğu kaydedildi. ABD ordusu, 1996 yılında bu uçakları kullanmayı bıraktı.

Türk F-4 savaş uçakları, en etkili olarak Vietnam Savaşı’nda kullanıldı. Çok amaçlı avcı - bombardıman uçağı olarak üretilen F-4’lerin yapımına ilk kez 1961 yılında başlandı. 1996 yılına kadar Amerikan Ordusu tarafından aktif hizmette kullanılan uçak, Avustralya, Almanya, İsrail, İran, İngiltere, Japonya, İspanya, Güney Kore, Türkiye, Yunanistan hava kuvvetlerinde de görev yaptı. Halen İran, Güney Kore, Türkiye ve Yunanistan hava kuvvetleri tarafından kullanılan F-4’ler, Vietnam Savaşı sırasında Amerikan ordusu tarafından sığınakları ve köyleri napalm bombaları ile yakmak ve de havadan destek vermek için kullanıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler