Ring işkencesi: Böyle vicdansızlık olur mu

F tipi hapishanelerde tutulan Yusuf Arslan, insani bir talep sonrası yaşadıkları şiddeti gazetemize gönderdiği mektupta anlattı.

Yayınlanma: 16.07.2014 - 23:23
Abone Ol google-news

F tipi hapishanelerde tutulan Yusuf Arslan’ın yazdığına göre Edirne Adliyesi’nden dönüşte görüşme imkânları oldukça sınırlı olan Edip ve Canip Tarhan kardeşler aynı ring aracına binmek istedi. Ancak sevk subayı üsteğmen engel çıkardı.

İddiaya göre keyfi tutuma karşı çıkan 2 kardeş ve arkadaşları üsteğmen ve askerler tarafından acımasızca dövüldü. Hapishaneye gidince de 2 kişi yaka paça koğuşlarına götürüldü, ring aracında tutulan Edip Tarhan ve Yusuf Arslan’a ise “işkence” yapıldı. Cezaevi yönetimi tutsaklar hakkında soruşturma açtı.

İşte Yusuf Arslan'ın mektubu:

Koridorda işkence!

Öncelikle selamlarımızı gönderiyoruz.

F Tiplerindeki baskı ve hak ihlallerine yenileri eklendikçe biz de yazıp yaşananları sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz işte.

Yaşadığımız sorunu sizinle paylaşmadan önce şunu belirtmek isterim; 19-22 Aralık 2000’de gerçekleştirilen ve tam bir hayâsızlık örneği olarak, adına “Hayata Dönüş” denilen operasyondan bugüne, F Tipi hapishaneler Türkiye gerçeğinin bir parçası haline geldi. Elbette F Tiplerini gündemde tutan; bir mimari yapıdan, bir hapishaneden çok, bu mimari yapıyla bütünleşen politikadır. Bu politika, tutsakların tecrit ve baskılarla boyun eğdirilmesini içermektedir.

Yaşadığımız soruna gelecek olursak; 24 Haziran 2014 tarihinde hakkımızda açılan bir araştırmayla ilgili ifade vermek için Edirne Adliyesi’ne gittik. Gidişte sorun olmazken, geri dönüşte iki kardeş olan Edip Tarhan ve Canip Tarhan’ı ayrı araçlara koymak istediler. Canip Tarhan ağırlaştırılmış müebbet statüsünde bulunduğu için abisi Edip Tarhan ile ayrı hücrelerde tutulmaktadır. Ve görüşme imkânları da oldukça sınırlıdır. Doğal olarak dönüşte de yine aynı ring aracına binmek istediler. Ancak buna orada bulunan sevk subayı üsteğmen engel oldu. Arkadaşım Edip Tarhan, durumlarını anlatmasına rağmen iki kardeşi aynı yere koymayı kabul etmediler.

Bunun üzerine tartışmaya biz de müdahil olarak (Hasan Yıldız ve ben) üsteğmenin bu keyfi tutumuna karşı çıktık. Fakat durumu anlamak istemeyen üsteğmen, arkadaşımızın talebini yerine getirmediği gibi, üstelik saldırgan bir tavır sergiledi. Tartışma büyüyünce bize önce kendisi saldırdı, sonra da yanındaki uzman çavuş ve askerleri saldırttı. Bu şekilde sistematik bir işkenceye tabi tutulduktan sonra zorla araca bindirildik.

Hapishaneye geldiğimizde, arkadaşım Edip Tarhan’ı ve beni araçtan indirmediler. Yanımızda bulunan arkadaşları ise zorla yaka paça aşağı indirdiler. Arkadaşım Edip Tarhan’ı ve beni ayrı ayrı bölmelere koyarak sözde “tutanak tutacaklarını” söylediler. Biz de “İndirin bizi, kapı altında tutarsınız tutanağınızı” dedik. Ama niyetleri “tutanak tutmak” değil, işkence yapmaktı. Nitekim öyle de oldu. O sırada yan bölmede tutulan arkadaşım Edip Tarhan’ı ringin koridoruna yatırıp sille tokat işkence yaptıktan sonra kargatulumba şekilde araçtan indirdiler.

Arkadaşım Edip Tarhan’a saldıran üsteğmen, uzman çavuş ve askerler aynı şekilde bana da saldırarak işkence yaptılar. Arkadaşım Edip Tarhan ve bana yapılan bu işkencenin izlerini aynı gün akşam götürüldüğümüz Edirne Devlet Hastanesi’nde kayıt altına aldırdık. İlk saldırı esnasında (Adliye önünde) arkadaşım Edip Tarhan’ın gözlüğü de kırıldı.

Şunu da belirtmek isterim. Bize işkence yapan üsteğmen bu hapishaneye geldiğinden beri hastane ya da mahkeme sevkleri sırasında saldırgan davranışlarda bulunmaktadır. Zira bizden önce de başka arkadaşlara karşı bu yönlü davranışları olmuştu.

Gördüğünüz gibi son derece insani bir talepte bulunduğumuz için işkenceye maruz kaldık. Bununla da yetinilmeyip bir de hapishane idaresi hakkımızda soruşturma açtı. Ve muhtemelen mahkeme de yine işkence yapanlara değil, işkence görenlere “ceza” verecektir. F Tipi politikasının özü-özeti budur işte. Önce tecrit edilirsin, sonra da elin kolunbağlı olduğu halde işkenceye maruz kalırsın.

Sonuç olarak, yaşadığımız bu olayı hem paylaşmak, hem de sizin aracılığınızla teşhir etmek istedik. Çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Yusuf ARSLAN F Tipi Hapishane - Edirne


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler