Rize'de kivi üretimi arttı

Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, kentte 1995 yılında 1 ton olan kivi üretimin, 2009 yılı sonu itibariyle 5 bin 359 tona çıktığını bildirdi.

Yayınlanma: 28.06.2010 - 11:31
Abone Ol google-news

Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, değişik iklim özelliklerine sahip olan Türkiye'de, her bölgenin kendine has ürün çeşidinin bulunduğunu belirtti.

Karadeniz'de iklimsel özellikler bakımından çok değişik ürün çeşidinin yetişebildiğini vurgulayan Çekiç, ''Bu ürünler içerisinde ülkemize 1980'li yıllarda gelen kivi önemli bir yere sahiptir. Türkiye'de kivi üretimi Karadeniz Bölgesi dışında Marmara ve Ege bölgelerinde de yapılmaktadır. Rize'de ise 1995 yılında başlayan kivi üretimi, en önemli geçim kaynağı olan çayın yanında yan ürün olarak değerlendirilebilir'' dedi.

Şehirde kivi yetiştiriciliğinin genişletilmesi için üreticilere İl Özel İdaresi ve Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) tarafından destek verildiğini anımsatan Çekiç, şunları söyledi:
''2001-2009 yılları arasında verilen desteklerden 733 üreticimiz faydalandırıldı. İlimizde son yıllarda üreticimizi destek amaçlı soğuk hava depoları da kurulmaya başlandı. Bu amaçla Ardeşen'de İl Özel İdaresinin katkılarıyla 250 ton, Fındıklı'da Tarımsal Kalkınma Kooperatifi katkısıyla 200 ton, Pazar'da yine Tarımsal Kalkınma Kooperatifi katkısıyla 100 ton, Çayeli'nde kaymakamlık vasıtasıyla 50 ton ve il merkezimizde özel bir kuruluş desteğiyle 300 ton kapasiteli depolar kuruldu. İlimizin ana ürünü çay olmakla birlikte kivi yetiştiriciliği, bunun yanında ikame ürün olarak yapılmaktadır.''
 

"8 milyon lira girdi sağlandı"

Çekiç, il genelinde bugün itibariyle 3 bin 115 dekarlık alanda kivi üretimi yapıldığını, 1995 yılında 1 ton olan üretimin 2009 yılı sonu itibariyle 5 bin 359 tona çıktığını kaydederek, ''İlimizde her geçen yıl kivi üretimi yaygınlaşmaktadır. Kivi üretiminden ilimize geçen yıl 8 milyon liranın üzerinde girdi sağlandı. İlimizde üretilen kivi, ülke ihtiyacının yüzde 20 ile 25 arasındaki bölümünü karşılıyor'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler