"Roj TV kararı bu yıl belli olur"

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Var, Roj TV ile ilgili soruşturmanın tamamlanması ve Roj TV'ye herhangi bir ceza verilip verilmeyeceği konusunda bu yıl içinde bir sonuca ulaşılabileceğini söyledi.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 07:54
Abone Ol google-news

Yeni görevini Rasmussen'in de resmen göreve başlayacağı 1 Ağustos'ta üstlenecek olan Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr, Ankara'dan ayrılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Roj TV'nin kapatılması konusundaki isteğinin hatırlatılması üzerine Var, "Danimarka, hiçbir şekilde PKK'ya göz yummuyor. PKK, bize göre bir terör örgütüdür" dedi.

Roj TV konusunun ise daha karmaşık bir konu olduğu görüşünü dile getiren Var, Danimarka'nın alacağı siyasi bir kararla bu kanalın kapatılamayacağını, bunun yasal bir süreç olduğunu belirtti.

Büyükelçi Var, savcıların ve polisin konuya ilişkin delilleri bir süredir incelemekte olduğunu ve bu inceleme sonucu ceza verilip verilmeyeceği konusunda bir karara varılacağını ifade etti. Var, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Danimarkalı ve Türk yetkililer arasında bu konuya ilişkin işbirliği yeni bir seviyeye ulaşmıştır. Çok uzak olmayan bir gelecekte yeterli delilin olup olmadığına ilişkin bir kararın verileceğine eminim. Bu, iyi bir şey. Çünkü, bu konuyu uzatarak, iki ülke ilişkilerinde 'tekrarlanan bir konu' haline getirmemeliyiz.

Soruşturmanın tamamlanması ve herhangi bir ceza verilip verilmeyeceğine dair bir karara varılması konusunda bu yıl sonundan önce sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum. Ama tabii sonuca savcılık karar verecek."

"Roj TV konusu, ilişkileri olumsuz etkiledi"

Roj TV ile ilgili alınacak olası bir kararın bu kadar uzun sürmesinin Türkiye-Danimarka ilişkilerini olumsuz etkileyip etkilemediğinin sorulması üzerine Var, "Bence etkiledi. Bu konu, birçok ikili görüşmede konu oldu" dedi.

İki ülke arasında birçok konuda iyi ve verimli bir işbirliği olduğunu kaydeden Büyükelçi Var, "ancak Roj TV konusunun ilişkileri olumsuz etkilemesinin iki ülke ilişkilerine haksızlık etmek anlamına geldiğini, çünkü ister PKK, isterse El-Kaide olsun terörle mücadelede ülkesinin Türkiye'yi desteklediğini" söyledi.

Büyükelçi Var, terörle mücadelede Türkiye ile Danimarka arasındaki işbirliğine dikkati çekerek, bu işbirliğinin hem siyasi hem de operasyonel seviyede olduğunu bildirdi. Var, tartışmalı bir konu olan Roj TV'ye yoğunlaşmak yerine, terörle ortak mücadeleye ve bu çerçevede yapılan işbirliğine odaklanılması gerektiğini belirtti.

Var, Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle ilişkileri ve irtibatı arttırması konusunda ise "Bunu kesinlikle olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum" dedi.
"Türk yetkililerle, Irak'ın kuzeyindeki yetkililer arasında yakın bağlar kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz" diyen Büyükelçi Var, hem siyasi anlamda, hem de yetkililerin temasları düzeyinde "cesur diplomatik çabaların" gerçekleştiğini ifade etti. Bu temasların ve çabaların sorunun çözümüne ve sürdürülebilir bir barışa yönelik çok önemli olduğunu kaydeden Var, şöyle konuştu:

"Çünkü terörizmle kapsamlı bir şekilde ilgilenilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin askeri usullerle karşılık vermesi gerekliliğini kabul ediyoruz ama sosyal, ekonomik ve kültürel gibi konulara da değinilmesi gerekiyor. Bunun için de kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç var."

Büyükelçi Var, TRT-6'nın açılmasının da iyi ve olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.


"Danimarka'nın lügatında 'imtiyazlı ortaklık' yok"

Avrupa Parlamentosunda (AP) bu hafta sonu yapılacak seçimler için düzenlenen kampanyalarda bazı ülkelerin Türkiye'nin AB üyeliğinin tartışma konusu olarak kullanmasının hatırlatılması üzerine Büyükelçi Var, seçim dönemlerinde bu tür "popülist eğilimlerin" görüldüğünü ancak adayların kişisel politikaları yerine hükümet politikalarına bakılması gerektiğini belirtti.

Bazı AB ülkelerinin Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği yerine, "imtiyazlı ortaklığını" savunduğunun anımsatılması üzerine de Var, "Danimarka hükümetinin lügatında 'imtiyazlı ortaklık' kavramı yer almıyor. Şu anda katılım müzakereleri sürdürülüyor" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler