RTÜK 'Meclis TV'leri inceledi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından 30 ülkede parlamento kanalları, parlamento yayınlarının halka ulaştırılması konusunda yapılan çalışmada, genel kurul yayınlarını 28 ülkenin canlı, 10 ülkenin 24 saat, 25 ülkenin ise tamamını verdiği ortaya çıktı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından 30 ülkede parlamento kanalları, parlamento yayınlarının halka ulaştırılması konusunda yapılan çalışmada, genel kurul yayınlarını 28 ülkenin canlı, 10 ülkenin 24 saat, 25 ülkenin ise tamamını verdiği ortaya çıktı.
30 ülkeden 2'si can vermiyor
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uluslar arası İlişkiler Dairesi Başkanlığı, "Dünyadaki parlamento çalışmalarının kitle iletişim araçları ile yayınları" konusunda bir çalışma yaptı. Söz konusu çalışmaya yönelik hazırlanan raporda, AB ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde 30 ülke ele alınarak parlamento kanalları, parlamento yayınlarının halka ulaştırılması, yayın şekilleri, yayın süreleri, yayıncıların kamu yayıncısı ya da özel yayıncı olma durumları ve yayınların finansman biçimleri ele alındı.
Çalışmaya göre 30 ülke arasında sadece Avusturya ve Bulgaristan canlı vermiyor. Parlamento çalışmalarını canlı veren ülkeler ise şöyle:
ABD, Almanya, Belçika, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İtalya, İzlanda, Kanada, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
24 saat yayın yapanlar
Çalışmaya göre 24 saat yayın yapan ülkeler de şöyle:
ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya, Kanada, Polonya, Yunanistan.
Genel Kurul çalışmalarının tamamını veren 25 ülke şöyle:
Almanya, Belçika, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Kanada, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Çalışmada da, genel olarak parlamentoların genel kurulları canlı yayınlarken, diğer komite çalışmaları gibi yasama çalışmalarının banttan verildiği ifade edildi.
Bir kısmını verenler
Genel kurul çalışmalarının bir kısmını veren ülkeler de şöyle:
Avusturya, Belçika, Bulgaristan ve Romanya.
Finansman
Çalışmada, finansman açısından Avrupa'da kamu finansmanı ile yayınlar izleyicilere ulaştırılırken Amerika ve Kanada'da yayınların özel sektör finansmanı ile izleyicilere ulaştırıldığı belirtildi.
İngiltere örneği
İngiltere'de BBC tarafından sahip olunan meclis televizyonu (The Parliament Channel) olduğu belirtilerek, "Bu kanal kamu kanalıdır. Yayınlarını canlı ve banttan olmak üzere 24 saat kablo, uydu, web, sayısal karasal ortamdan izleyicilere ulaştırmaktadır" denildi.
Fransa
Fransa parlamentosu çalışmalarını yayınlayan ağların (network) sahibi olduğu ifade edilerek, "Public Senat şirketi Senato'nun sahibidir. Milli Meclis'in şirketi ise LCP-AN'dır. Bu iki kanal canlı ve banttan olmak üzere 24 saat kablo, uydu ve web marifeti ile yayın yapmaktadır" denildi.
ABD
Amerika Birleşik Devletleri kablo şirketleri ortaklığı olarak C-SPAN (Cable-Satellite Public Affairs Network) yayın ağı kurulduğu belirtilerek, "Kablo şirketleri yerel uydu yansıtıcıları, doğrudan uydu ve kablo marifeti ile yayınları canlı ve banttan olmak üzere 24 saat izleyicilere ulaştırmaktadır. Parlamento yayın kayıt malzemeler (kamera gibi) Federal fonlardan yönetilip finanse edilmektedir" denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza