RTÜK'ten ilaç reklamına onay

RTÜK'ün yeni yönetmeliğine ilişkin düzenlemeler açıklandı. Buna göre artık televizyonlarda ilaç reklamı yapılabilecek, sadece Kürtçe yayın yapanlarda değil tüm televizyonlarda Kürtçe reklam yapılabilmesine izin verilecek ve alkol görüntülerinin kullanımına sınırlama getirilecek.

RTÜK'ten ilaç reklamına onay
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.11.2011 - 10:07

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Yayın Hizmetleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, çocuk ve gençlerin, yayınları izleme veya dinleme ihtimali olan korumalı saatler başlangıcı 23.00 yerine saat 24.00’de son bulacak ve 05.00’e kadar sürecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yayımladığı yönetmelikle yalnızca izin alarak Kürtçe yayın yapanlarda değil tüm televizyonlarda Kürtçe reklam yapılabilmesine izin verdi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, yönetmelikteki düzenlemeler özetle şöyle:

Yayın lisansına sahip olan ve farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak isteyen medya hizmet sağlayıcıların talepleri, yayın alanı, teknik imkanlar ve talep edilen dil ve lehçelerde yayın yapan diğer kuruluşlar da gözönünde bulundurularak RTÜK tarafından değerlendirilecek ve uygun görülmesi halinde bu dil ve lehçelerde yayın yapma izni verilecek. Farklı dil ve lehçelerdeki münferit müzik eserleri, sinema filmleri, ticari iletişim ve isteğe bağlı yayın hizmetleri için izin şartı aranmayacak


Reçetesiz ilaç reklamına izin

Yönetmeliğe göre, alkol ve tütün ürünlerinin hiçbir şekilde ticari iletişimine izin verilemeyecek. Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında da reklam yapılamayacak. Reçeteye tabi olmayan ilaçlar ve tedavilerin reklamlarına ise dürüstlük ilkesi çerçevesinde, gerçeği yansıtan ve doğrulanması mümkün unsurlardan oluşacak şekilde izin verilecek. Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte çalışmalar yapılamayacak. Medya, hizmet sağlayıcı tarafından yapılan veya yaptırılan anket ve kamuoyu yoklamalarının da, noter nezaretinde gerçekleşmesi ve bunun duyurulması gerekiyor.

RTÜK’ün listelediği toplum için büyük önem arz eden olaylar canlı yayınlanacak. Bu olaylar, 24.00-05.00 arasında cereyan ederse, olimpiyatlar gibi birbirine bağlı çok sayıda olaydan oluşursa veya canlı yayın toplum için büyük önem taşıyan başka olayın başka saatte yayınlanmasını gerektirirse, objektif nedenlere dayanılarak olayın gerçekleştiği gün içerisinde banttan da yayınlanabilecek.
 

Astrolog ve falcı reklamı yasak

Falcı, medyum, astrolog ve benzerlerinin verdikleri hizmetlerin ticari iletişimi yapılamayacak. Eş ve arkadaş bulma hizmetlerinin ticari iletişimine izin verilemez. Ayrıca, dini tören yayını içine hiçbir şekilde reklam ve tele-alışveriş yayını yerleştirilemeyecek.

RTÜK’ün kişilerin fal veya batıl inançlar yoluyla istismar edilmesini yasaklayan yönetmeliğe göre, yayınlar toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden, kanıksatan ve kadını istismar eden programlar içermeyecek. Törelerin kadına karşı baskı aracı gibi kullanılması teşvik edilemeyecek. Kadın bedeninin cinsel bir meta olarak kullanılmaması da yasaklandı.

 

Gıda güvenliği yayını zorunluluğu

RTÜK ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolara, ayda en az doksan dakika gıda güvenliği, gıda güvenirliliği, bitki ve hayvan sağlığı ile toprak koruma konularında uyarıcı ve eğitici mahiyette yayınlar yapma zorunluluğu getirildi.

Yapılan bu yayınların, en ez 30 dakikasının 17.00-22.00 saatleri arasında olmak üzere, 08.00-22.00 saatleri arasında yapılmasına ve yayınların kopyalarının her ay düzenli olarak Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na teslim edilmesine karar verildi. Bu saat dışında yapılan yayınların aylık 90 dakikalık süreye dahil edilmeyeceği bildirildi. Bu programların, Bakanlık, Sağlık Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile bilimsel kuruluşlar, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları veya sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanmasına veya hazırlatılmasına kararlaştırıldı. Hazırlanan programların Bakanlık tarafından olumlu görüşü alındıktan sonra yayımlanacağı belirtildi. Bu madde kapsamında yapılan yayınlar için herhangi bir bedel ödenmeyeceği, yayınların denetiminin de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından sağlanacağı aktarıldı.

Bakanlık adında da değişiklik

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın adında da değişikliğe gidildi. Böylece "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı" şeklinde değiştirildi. Ayrıca Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen tarıma dayalı ihtisas OSB'lerine ilişkin iş ve işlemlerin bütçeleri ile birlikte, bu maddenin yayımından itibaren 6 ay içinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na devredilmesi kararlaştırıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler