Ruh sağlığımız bozuk
44. Ulusal Psikiyatri Kongresi ve Anksiyete Sempozyumu sona ererken Türkiye’de 10 milyon kişinin ruh sağlığı sorununun bulunduğu bildirildi. TPD Genel Sekreteri Prof. Dr. Cengiz Kılıç, dünyada ruhsal rahatsızlığı olan 500 milyon kişinin yaşadığını anımsattı. Kılıç, “Bu her 7 kişiden birinin tedavi gerektirecek derecede ruhsal sorunu olduğu anlamına geliyor. Her 4 kişiden biriyse yaşamının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkileniyor” dedi.
Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), Türkiye’de 10 milyon kişinin ruh sağlığı sorunu bulunduğuna dikkat çekerek 7 milyon kişinin de hastalığa yakalanabileceğinin tahmin edildiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre son 45 yılda intihar vakalarında da yüzde 60 oranında artış olduğu anımsatılarak ruh sağlığı sorunlarının büyük çoğunluğunun birinci basamak sağlık sistemi içinde çözülmesi gerektiği, ancak son yıllardaki hükümetlerin sağlık politikası nedeniyle ülkemizde bunun gerçekleşemediği ifade edildi.
Antalya Kundu’daki Kremlin Palace Otel’de 14-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 44. Ulusal Psikiyatri Kongresi ve Anksiyete Sempozyumu çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan TPD Genel Sekreteri Prof. Dr. Cengiz Kılıç, dünyada ruhsal rahatsızlığı olan 500 milyon kişinin yaşadığını anımsattı.
Kılıç, “Bu her 7 kişiden birinin tedavi gerektirecek derecede ruhsal sorunu olduğu anlamına geliyor. Her 4 kişiden biriyse yaşamının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkileniyor” dedi.
Ruhsal sorunların her kültürde farklı olarak ortaya çıktığına vurgu yapan Kılıç, dünyada en fazla algılama yitimine neden olan on hastalıktan beşinin ruhsal hastalıklar olduğunu söyledi. Ruhsal hastalıkların en önemli sorunlarından olan intiharın her geçen gün arttığının altını çizen Kılıç, “WHO verilerine göre her 40 saniyede bir intiharın, her 3 saniyedeyse bir intihar girişiminin gerçekleştiği bildiriliyor” diye konuştu.
Türkiye yetersiz
Ruhsal rahatsızlığı olan her 7 kişiden sadece birinin sağlık kuruluşuna başvurduğunu dile getiren Prof. Dr. Kılıç, “Tedavi için başvurmayanların bir kısmının nedeni ekonomik ve ruh sağlığı hizmetlerine kavuşmada zorluk çekiyor. Türkiye’deki tedavi sistemi yetersiz. Türkiye’de ruh sağlığı bütçesinin sağlık bütçesi yüzde 1’inden bile az. Yatak sayısı olması gerekenin ancak 10’da biri. Ülkemizde 100 bin kişiye düşen ruh hekimi sayısı 2.15’tir. Bu rakam dünya ortalamasının yarısı, Avrupa’nın ancak 6’da biridir” dedi.
TPD Başkanı Şeref Özer ise ülkemizdeki psikiyatr sayısının az olduğunu belirterek “Geçmiş yıllarda psikiyatri nöroloji dalının içindeydi. Son yıllarda ayrı bir branş olduğu anlaşıldı ve bu alanda asistan kadroları açılmaya başlandı” dedi. Özer ayrıca aile hekimliğinin ruh sağlığı sorunlarını çözmede yetersiz kalacağını ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Akaryakıt tankeri patladı!
- 'Daha sert adımlar atacağız'
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!