Rusya, ABD'ye 'Magnitsky' yanıtı vermeye hazırlanıyor

Rusya, ABD'nin onayladığı ''Magnitsky Yasası''na yanıt vermeye hazırlanıyor.

Yayınlanma: 19.12.2012 - 21:51
Abone Ol google-news

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma, ABD vatandaşlarından ya da ABD merkezli kuruluşlardan maddi veya farklı biçimde destek alarak Rusya'da faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerinin yasaklanmasını öngören yasa tasarısının ilk onayını verdi.

Yeni kanun tasarısı Adalet Bakanlığı'na ABD vatandaşlarından ya da ABD merkezli kuruluşlardan maddi veya farklı biçimde destek alarak Rusya'da, özellikle siyasi alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini durdurma yetkisi veriyor.

Kanun tasarısı aynı zamanda ABD pasaportuna sahip Rus vatandaşlarının da iç ya da dış politika üzerine çalışan sivil toplum kuruluşlarında görev almalarını yasaklıyor.
Kanun tasarısının üçüncü onayın ardından 21 Aralık Cuma günü kabul edilerek Federasyon Konseyi'ne gönderilmesi bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, konula ilgili daha önce yaptığı açıklamada, ''Rusya'nın bu yasaya gerekli cevabı vereceği konusunda Sayın Clinton'u uyardım. Kendisi de bu cevabı vereceğimizi biliyor'' ifadesini kullanmıştı.

Magnitsky Yasası

Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitsky'ın, 2009'da Rusya'da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından, ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak, sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemişti.

Bu kapsamda geçen haftalarda ABD tarafından kabul edilen Magnitsky Yasası, bazı Rus bürokratlara ABD'ye girişinin engellenmesini öngörüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler