Rusya benzin ihtiyacını askıya alacak

Rusya Enerji Bakanı Yardımcısı Sergey Kudriaşov, ülkenin bazı bölgelerinde ortaya çıkan benzin sıkıntısı üzerine iç tüketimi karşılamak için mayıs ayında benzin ihracatını askıya alacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 28.04.2011 - 10:24
Abone Ol google-news

Rusya Enerji Bakanı Yardımcısı Sergey Kudriaşov, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, ''İhtiyacı karşılamak için ihracatı kesmemiz gerektiğini düşünüyorum. Petrol şirketleriyle tüm petrol ürünlerini iç piyasaya vermeleri konusunda anlaştık'' diye konuştu.

Rusya'nın 2010 yılında toplam 3 milyon ton petrol ürünü ihraç ettiğine dikkat çeken Kudriaşov, Rusya'nın bu yıl ise ilk 4 ayda 4 milyon ton petrol ürünü ihraç ettiğini kaydetti.

Kudriaşov, ülke genelinde benzin fiyatında yüzde 2-20 arasında bir artış olduğuna dair haberlerin geldiğini belirterek, fiyatta biraz yükselmenin mümkün olduğunu ve kendisinin yüzde 5 oranında bir artış beklediğini söyledi.

Benzin fiyatına devlet kontrolünü bir çözüm olarak görmediğini kaydeden Kudriaşov, ''Böyle bir şeye gerek olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü yeterli derecede petrol ürünleri rezervimiz var'' dedi.

Sibirya'nın güneyindeki Altay bölgesinde tanınmış şirketlerin bayileri olmayan bir çok küçük benzin istasyonu, geçen hafta başında benzin bulamadıkları gerekçesiyle satışı durdurmuşlardı. Altay bölgesindeki benzin sıkıntısı hafta içinde Sibirya'nın Tomsk, İrkutsk ve Novosibirsk kentlerine de sıçramıştı. Benzin sıkıntısı Rusya'nın uzak doğu bölgesindeki Murmansk'ta da yaşanmıştı.

Analistler, yurt dışında petrol ürünleri fiyatlarının sürekli arttığını, Rusya'da ise hükümetin fiyatları belli bir seviyede tuttuğuna dikkat çekerek, şirketlerin çoğunluğunun bu yüzden ellerindeki ürünü iç piyasa yerine dış piyasaya sattığını kaydettiler.

Rusya Federal Anti-Tekel Servisi büyük petrol şirketleri arasında kartel anlaşması olduğu endişesini dile getirirken, Rusya Genel Savcılık Bürosu da bazı üreticilere karşı dava açmıştı.

Sibirya'daki Tomsk kentinde dün bazı otobüsler benzin olmadığı için çalışmazken, bugün de bazı otobüslerin hala benzin bulamadığı için çalışmadığı bildiriliyor.

Tomsk Bölge Valisi Viktor Kress, bugün bölge parlamentosunda yaptığı konuşmada, Rus devlet petrol şirketi Rosneft'in bölgelerine 24 saat içinde 1,900 ton benzin göndereceğini belirterek, ''Tüm gece boyunca çalıştık. Rosneft benzin miktarını azaltmak istiyordu. Ancak herhangi bir kesinti olmayacak. Bu durumda sadece dizlerimizin üzerinde durmaya çalışacağız. Burada baş dilenci pozisyonunda olan kişi benim'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler