"Rusya ordusu Ukrayna'yı işgal etti"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Minsk’te bir araya gelmesinden iki gün sonra, Rusya ve Ukrayna arasında yeni bir kriz patlak verdi.

Yayınlanma: 28.08.2014 - 14:10
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Minsk’te bir araya gelmesinden iki gün sonra, Rusya ve Ukrayna arasında yeni bir kriz patlak verdi. Ukrayna ordusu, Rus tankları ve zırhlı araçlarla desteklenen Rus yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna’nın doğusunda orduyla çatıştığını açıkladı.

Donetsk’in güneydoğusundaki Novoazovsk kasabasında meydana gelen çatışmalar hakkında konuşan Donbas Taburu komutanı Mykhailo Lysenko, “Bu, tam anlamıyla bir işgaldir” ifadelerini kullandı. Ukrayna’nın Güvenlik ve Savunma Konseyi ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Novoazovsk’un “Rusya ordusunun kontrolüne geçtiğini” duyurdu. Gelişmelerin ardından, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nu acil toplantıya çağırdı. Yatsenyuk, “Rusya, Ukrayna’daki askerî varlığını artırdı” diyerek, çağrısının gerekçesini açıkladı.

YATSENYUK: PUTİN SAVAŞ BAŞLATTI Bugün yaptığı konuşmada, Yatsentuk “Rusya’nın ayrılıkçılara desteğini kesmek” için daha katı önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Başbakan, “Maalesef, yaptırımlar Ukrayna’daki gerilimi azaltmak için yeterli olmadı. Vladimir Putin kasıtlı olarak Avrupa’da bir savaş başlattı” sözleriyle “ülkenin işgal altında olduğunu” belirtti. NATO’nun konuyla ilgili bugün açıklama yapması bekleniyor.

‘RUS ASKERLERİ YANIMIZDA’

Rusya, çatışmaların ilk gününden bu yana ayrılıkçılara herhangi bir askerî yardım yapmadığını ifade ederken, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Başbakanı Alexander Zakharchenko, ayrılıkçılara Rusya’dan katılanlar olduğunu açıkladı. Rusya devlet kanalı Russia 24’e konuşan Zakharchenko, kendileriyle birlikte savaşan 3 ila 4 bin gönüllü Rus’un bulunduğunu ifade etti.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN YARDIM

Öte yandan, AFP’nin haberine göre, Ukrayna’nın Avrupa Birliği Büyükelçisi Kostiantyn Yelisieiev, ülkenin doğusundaki kötüleşen durum nedeniyle Avrupa ülkelerinden “geniş çaplı” bir askerî yardım istedi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler