"Rusya sözde sınırı genişletmeye çalıışyor"

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, ayrılıkçı Güney Osetya'daki Rus güçlerinin "sözde sınırı genişletmek amacıyla çeşitli girişimlerde bulunduğunu" kaydetti.

Yayınlanma: 03.08.2009 - 08:23
Abone Ol google-news

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rus işgalci güçlerinin" 2 Ağustosta sınırın Gürcistan tarafındaki Kveşi köyüne geldikleri ve "köyde kontrol noktaları kurarak sözde sınırı genişletmeyi amaçladıkları" belirtildi. Açıklamada, bu hareketin "Rus işgalcilerinin, Gürcistan topraklarının içine doğru ilerleme amaçlarının göstergesi olduğu" kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı bu girişimin, Güney Osetya lideri Eduard Kakoytı'nın "toprakla ilgili meseleleri gündeme getirecekleri" açıklamasından birkaç gün sonra gerçekleştiğini vurguladı.

Rusya'nın, "gelecekteki her türlü provokasyonun sorumlusu olacağı" kaydedilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Tshinvali'deki ayrılıkçı rejimin, Rus işgalcilerinin hayata geçirmek istediği planları dile getirdiği çok açıktır" denildi.

Açıklamada, Rusya'nın Gürcistan'a saldırmasının yıl dönümünün yaklaştığı dönemde, "Rusya'nın ve kontrolündeki ayrılıkçı rejimin, bölgedeki durumu gerginleştirmek için çaba harcadığı ve açık biçimde kışkırtıcı davrandığı" belirtildi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, uluslararası topluma "bölgedeki gelişmeler ve olayları yakından izlemesi ve işgalcilerin eylemlerini ve sözlerini gerekli şekilde değerlendirmesi" çağrısı yaptı.

Bu arada, Güney Osetya'nın "başkenti" Tshinvali'nin güneydoğusundaki Kveşi köyü sakinleri de, İmedi Televizyonuna "Rusların, sınırın 500 metre içerisine doğru küçük demir kazıklarla işaretleme yaptıklarını" aktardı.

Geçen hafta, Rus RIA Novosti haber ajansına konuşan Kakoytı, Güney Osetya'nın kuzeydoğusundaki Truso vadisinin "Oset toprağı olduğunu ve kendi topraklarına katılması gerektiğini" öne sürmüştü.

Eduard Kakoytı, "Halkımızın çok sayıda ileri geleninin doğduğu bu eşsiz yerler şimdi Gürcistan'a ait. Prensipte burası Kuzey Osetya'nın toprağı, ancak bu (vadiye yakın) bölgelerin kontrolü artık tamamen bizde olduğu için bu konuyu gündeme getireceğiz" diye konuşmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler