Rusya, Suriye'ye silah ambargosuna karşı

Rusya, Suriye'ye silah ambargosuna karşı çıktı ve uluslararası topluluğa da Şam'ı ültimatomlarla tehdit etmeye son verme çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 29.11.2011 - 12:07
Abone Ol google-news

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün Moskova'da, İzlanda Dışişleri Bakanı Ossur Skarphedinsson ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, batının Suriye'ye yönelik silah ambargosu çağrılarını eleştirerek, Beşşar Esad yönetiminin ültimatomlar yoluyla tehdit edilmemesi uyarısında bulundu.
Suriye'ye yönelik silah ambargosu çağrılarının "son derece dürüst olmayan" çağrılar olduğunu belirten Lavrov, "Biz bunun Libya'da nasıl işlediğini gördük. Libya ordusuna silah ambargosu uygulanırken muhalefete silah verildi. Üstüne üstlük Fransa ve Katar gibi kamuoyu önünde bunu herhangi bir utanma duymadan açıkça ifade ettiler" diye konuştu.

Tüm batı ülkelerine ve Arap Birliği'ne Suriye'ye baskıda bulunmak için ültimatomlara son vermenin zamanı geldiği ve Moskova'ya göre şiddetin kaynağı olan muhaliflerle Suriye yönetimi arasında sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısını yineleyen Lavrov, "Suriye'de bugün cereyan eden olaylar ne kadar çok devam ederse bizim için de o kadar büyük soruna neden olacak. Bunun ötesinde silahlı gruplar yönetimi provoke ediyor. Yetkililerin buna gözünü kapamasını beklemek doğru değil" diye konuştu.

BM Soruşturma Komisyonu dün göstericilerin güç kullanılarak dağıtılması nedeniyle Suriye ordusu ve güvenlik güçlerinin cinayet, işkence ve tecavüzlerle insanlık suçu işlediğin belirterek, Suriye'ye yönelik silah ambargosu çağrısında bulunmuştu.
Suriye'nin en büyük silah tedarikçi ülkesi olan Rusya, geçen ay Çin ile birlikte BM Güvenlik Konseyi'nde Esad yönetimini kınayan bir kararın çıkmasını veto etmişti.

Suriye lideri Beşşar Esad'a reformları yapma çağrısında bulunan Rusya, batının Esad'a istifa çağrısına katılmadığı gibi batıyı silahlı müdahale hazırlığı yapmakla suçluyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler