Rusya'ya kıyak düzenleme

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Hükümetin Mersin'e nükleer santral yapacak olan Rusya'ya "kıyak" bir düzenlemeye imza attığını, EPDK, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle Ruslar'ın kuracağı şirkete koymak zorunda oldukları sermayeyi dörtte üç oranında azalttığını ifade etti.

Rusya'ya kıyak düzenleme
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.08.2011 - 10:06

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer yaptığı yazılı açıklamada Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifasının konuşulduğu Temmuz ayının son günlerinde hükümetin Mersin'de nükleer santral yapacak Rusya'ya "kıyak" bir düzenleme yaptığını söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (EPDK), Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde "sessizce" değişiklik yaptığını iddia eden Seçer, 30 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle yönetmelikte, "üretim lisansı verilebilmesi için, kurulacak şirketin sermayesinin, yapılacak yatırımın en az yüzde 20'si oranında olması" koşulunun değiştirildiğini ve oranın, nükleer santraller için yüzde 5'e indirildiğini öne sürdü. Söz konusu oranın doğalgaz ya da ithal kömür veya HES gibi yatırımlar için yüzde 20 olarak kaldığını belirten Seçer, "Dolayısıyla bir Türk yatırımcı, doğalgaz, ithal kömür ya da HES kurmak için yapacağı yatırımın yüzde 20'si kadar sermayeye sahip bir şirket kurmak zorunda kalırken Ruslar, yaratacağı tehlike nedeniyle kamuoyunun tepkisine neden olan nükleer santralde yatırımın yüzde 5'i kadar sermayeye sahip bir şirket kurmakla yetinecek" dedi.

Rusya'ya Mersin Akkuyu'da yapacağı santralin gücünün 4 bin 800 megavat olacağının planlandığını, santrale yapılacak yatırımın tutarının ise 20 milyar dolar civarında olacağının hesaplandığını belirten CHP'li Seçer, "Bu durumda EPDK lisans yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, Ruslar'ın nükleer santral kurma lisansı almak için Türkiye'de kurmak zorunda oldukları şirkete koymak zorunda oldukları sermaye, yönetmelik değişikliği uyarınca 4 milyar dolardan 1 milyar dolara indirildi. Bu da Ruslar'ı, şirketi kurmak için Türkiye'ye 3 milyar dolar getirmekten kurtarmış oldu. Değişiklikle Ruslar'a sağlanan avantajın tutarı, bugünkü dolar kuru dikkate alındığında 5.2 milyar lirayı aşıyor" dedi.

 

"Nedir bu nükleer sevdası"

Türkiye'nin nükleer enerjiye muhtaç olmadığını, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin daha doğru olacağını ifade eden Seçer şu iddialarda bulundu:
"Hükümet, nükleer santral ihalesinin Danıştay tarafından iptali üzerine, yapım işini yargı engelini ortadan kaldırmak amacıyla, daha önce devletlerarası anlaşma statüsüne soktu ve ihalesiz olarak Rusya'ya verdi. İstedikleri ülkenin istedikleri firmasına verebilmek için hukukun etrafında dolaştı. Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Daha önce de sıklıkla dile getirdiğimiz gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını göz ardı eden bu hükümettir. Mersin Akkuyu'ya yapılacak yeni turizm projelerinin ve yatırımlarının devreye girmesi için çağrıları duymayan da aynı hükümettir. Depremsellik haritaları ve fay hatları ile ilgili çalışmaları yenilemeyen, arazi etütlerini güncellemeden yer seçimi yapan nükleer santral ve tehlikelerine karşı çıkıp seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlara, güvenlik güçlerini kullanılarak anti demokratik bir şekilde orantısız güç kullandıran da yine aynı hükümettir. Şimdi yönetmeliği değiştirip, Ruslar'ın kuracağı şirkete koymak zorunda oldukları sermayeyi azaltıyorlar. Nükleer sevdasının bu kadarına da pes. Nedir bu nükleer sevdası?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler