Saadet Partisi’nden çağrı: Diyarbakır’da barış için toplanalım

Saadet Partisi hem Türkiye, hem de bölgedeki Kürt sorununun çözümü için hükümete Diyarbakır'da "Barış, İstikrar ve Kardeşlik Konferansı'nın toplanması önerisinde bulundu.

Saadet Partisi’nden çağrı: Diyarbakır’da barış için toplanalım
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.04.2018 - 21:29


Afrin harekâtı ve devamında hangi adımların atılacağı veya ittifak ve erken seçim senaryoları tartışırken Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bölgenin sorunlarına yönelik dikkat çeken bir öneri getirdi. Afrin Harekâtı’nda ilçe merkezine girildiği gün olan 18 Mart’tan birkaç gün sonra Karamollaoğlu, hükümete Ortadoğu’nun sorunlarının çözümü için bir konferans önerisinde bulundu.

“Barış, istikrar ve kardeşlik”
Sıcak tartışmaların arasında fazla dikkat çekmeyen çağrısında Karamollaoğlu, Afrin harekâtında gelinen noktanın analizini yaptıktan sonra, “Sınır güvenliği kadar bir önemli konu kardeşlik ikliminin sağlanmasıdır” dedi ve “Diyarbakır’da geniş katılımlı, bölgesel bir konferans organize edilmelidir. “Barış, İstikrar ve Kardeşlik” başlığı altında düzenlenecek bu konferansta İslam ülkelerinin meşru yönetimlerinin yanı sıra silaha bulaşmamış her grup temsil edilmelidir” ifadelerini kullandı.

İşgalin 15. yılı
İktidara yapılan bu çağrının hem Afrin harekâtında ilk aşamanın tamamlanmasından sonra hem de ABD’nin Irak’ı işgalinin 15. yıl dönümünde yapılmasının önemi vurgulandı. Bu çağrının temelinde “taktik iyileştirmeler” olarak görülen Afrin, Münbiç, Fırat’ın doğusu-batısı gibi sorunlara değil bölgede etnik ve mezhepsel farklılıklar üzerinde oynanan oyuna dikkat çekilmesinin olduğu belirtildi.

‘Şam da, Kuzey Suriye de’
Edinilen bilgiye göre; hükümetin askeri adımlarla birlikte diplomatik, ekonomik, sosyokültürel ve psikolojik adımları da atması gerektiği düşüncesi “Barış, İstikrar ve Kardeşlik” kongresini Diyarbakır’da toplama önerisine dönüştü. Bölge sorunlarının çözümünde atılacak adımların ilki olarak değerlendirilen konferansa çağrılması gerektiği düşünülen meşru yönetimlerin mümkün olduğu kadar geniş kapsamlı olması gerektiği ifade edildi. Suriye rejimi ile de temasa geçilmesi gerektiği belirtilirken, konferansa hem Şam yönetiminin hem de Afrin harekatının da yürütüldüğü Kuzey Suriye temsilcilerinin de davet edilmesi gerektiği dile getirildi. Ancak konferansta temsil edilmesi gerekenin YPG/PYD değil Kuzey Suriye’deki aşiretler olduğunun altı çizildi.

Saadet Partisi’nin Diyarbakır’da toplanacak konferansa Irak ve İran’ın yönetimlerinin çağrılması gerektiğini önerdiği belirtildi. Buna göre hem Irak merkezi yönetiminin hem de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ndeki Kürt parti yöneticilerinin temsil edilmesinin önemi vurgulandı.
Her ne kadar coğrafyasında yaşayan Kürtlerle arasındaki sorunları kendi içinde çözdüğü kabul edilse de İran yönetiminin de Konferans’ta bulunması gerektiği ifade edildi.

“Anadilden, kültürel haklara”
Bölgede yaşanan sorunların temelinde Kürt sorununun olduğu düşüncesinden hareketle, Diyarbakır konferansında, her 4 ülkede yaşayan Kürtlerin, yönetimlerle yaşadığı bütün problemlerin çözümü için istişare edebileceği ifade edildi. Bunun için anadil sorunundan, kültürel hakların her birine kadar tüm sorunların tüm taraflar arasında istişare ile çözülebileceğine dikkat çekildi. Her bir temsilcinin hem beklentilerini ortaya koyacağı hem de asgari müştereklerde buluşabileceği diyalog zemini için konferansın zaman kaybetmeden toplanmasının önemi vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon